Ga terug

Pijnklachten

Ziekte van Ledderhose

De ziekte van Ledderhose, of Morbus Ledderhose, is de benaming voor een aandoening waarbij zich een of meerdere knobbels of verdikkingen aan de onderzijde van de voet vormen. De aandoening is vernoemd naar de Duitse arts Georg Ledderhose. De knobbel of knobbels zijn onschuldige verdikkingen van bindweefsel op de peesplaat aan de onderzijde van de voet. De verdikkingen bij de ziekte van Ledderhose kunnen na verloop van tijd groter worden en mogelijk ontstaan er klachten zoals een trekkend gevoel in de peesplaat of drukpijn ter hoogte van de knobbel of verdikking.

Oorzaken ziekte van ledderhose

Hoe de knobbels of verdikkingen onder de voet bij de ziekte van ledderhose ontstaan is niet bekend. De aandoening is wel erfelijk bepaald en het komt vaker voor bij mannen als bij vrouwen.

Symptomen ziekte van ledderhose

De ziekte van Ledderhose kan voorkomen zonder dat er klachten aanwezig zijn. De verdikkingen bevinden zich meestal in de voetholte waardoor de grond of de schoen geen extra druk geeft op de verdikking. Soms is het echter anders en raakt de knobbel onder de voet wel de schoen of de grond wat voor pijnklachten kan zorgen. Daarnaast kan er een trekkend gevoel in de peesplaat gevoeld worden als gevolg van morbus ledderhose.

Behandeling ziekte van ledderhose

Wanneer u knobbels of verdikkingen heeft onder de voet als gevolg van de ziekte van ledderhose is er niet meteen een reden om dit te laten behandelen. Pas wanneer er klachten ontstaan zoals drukpijn ter hoogte van de knobbel of verdikking is een behandeling nodig. In dat geval is het raadzaam om een afspraak te maken bij de podotherapeut. U krijgt dan advies over welke schoenen u beter wel en niet kunt dragen en als het nodig blijkt te zijn kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt. Deze zolen zorgen ervoor dat de trekkracht of spanning op de peesplaat bij morbus ledderhose afneemt en er kan een uitsparing of kuiltje in de zool worden gemaakt om de knobbel onder de voet drukvrij te leggen. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.