Ga terug

Pijnklachten

Vermoeide voeten

Iedereen heeft in meer of mindere mate wel eens te maken met vermoeide of branderige voeten. Na een dag veel staan of lopen op het werk of na een dagje winkelen bijvoorbeeld is dat ook te begrijpen. Er is echter veel verschil in hoe snel en hoe vaak iemand last van vermoeide voeten heeft. Sommige mensen hebben al na een paar uur staan of een kleine afstand lopen veel last van vermoeide voeten of een branderig gevoel in de voeten. Dit kan erg vervelend zijn en soms zelfs beperkingen geven.

Oorzaken vermoeide voeten

Vermoeidheid in de voeten kan verschillende oorzaken hebben. Een tijdelijke toename van belasting van de voeten, zoals een dag slenteren door de stad of bijvoorbeeld na intensief sporten kan vermoeide of branderige voeten veroorzaken. Dit is echter niet de vermoeidheid waarbij behandeling nodig is. Bij dagelijks terugkerende chronische vermoeide voeten is het een ander verhaal. Dit wordt meestal veroorzaakt door een afwijking in de stand van de voeten zoals bij platvoeten of doorgezakte voeten. Vermoeide of branderige voeten kan echter ook een teken zijn van een onderliggend probleem zoals een slechte doorbloeding.

Symptomen vermoeide voeten

De vermoeidheid uit zich in een zwaar gevoel in de voeten wat zich met name aan de onderkant van de voetzool bevindt. Vaak is er ook sprake van een branderig gevoel in de voeten. Soms is er ook kramp aanwezig in de voeten of in de kuiten. De klachten bij vermoeide voeten verergeren door belasting en nemen af in rust.

Behandeling vermoeide voeten

Wanneer u slechts af en toe last heeft van vermoeide of branderige voeten is dat vrij normaal en is een behandeling wellicht niet nodig. Bij dagelijks terugkerende of chronische vermoeide of branderige voeten kan een behandeling wel nodig zijn. Zeker wanneer het weinig tot geen verschil maakt op welke schoenen u loopt en de vermoeidheid dagelijks aanwezig is. In dat geval is het verstandig om een afspraak te maken met de podotherapeut. De podotherapeut kan de voetstand en het looppatroon onderzoeken. Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand als oorzaak voor vermoeide voeten kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt die de voetstand corrigeren en de voeten ontlasten. Daarnaast zal de podotherapeut u adviseren welke schoenen u het beste kunt dragen zodat de klachten als gevolg van vermoeide of branderige voeten kunnen verminderen of verdwijnen. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.