Ga terug

Pijnklachten

Sesamoïditis (Ontsteking sesambeentjes)

Bij sesamoïditis is er sprake van een irritatie of ontsteking van de sesambeentjes aan de onderkant van het grote teengewricht. De sesambeentjes zitten vast aan de pees van de spier die ervoor zorgt dat de grote teen kan buigen. De functie van de sesambeentjes is om de pees op iets grotere afstand van het nabijgelegen gewricht te laten schuiven zodat de hefboomwerking van het gewricht groter wordt. Hierdoor kan meer kracht worden uitgeoefend door de spier en de pees waarin de sesambeentjes zich bevinden.

Oorzaken sesamoïditis

Sesamoïdits ontstaat door overdruk of overbelasting van de sesambeentjes of de structuren daaromheen. Het komt vooral voor bij hardlopers of bij mensen die andere actieve sporten beoefenen waarbij er veel belasting op de voeten komt. Een andere oorzaak voor sesamoïditis is een afwijkende voetstand zoals een holvoet waarbij er meer druk ontstaat op de voorvoet en onder het grote teengewricht.

Symptomen sesamoïditis

De irritatie of ontsteking van de sesambeentjes bij sesamoïditis kenmerkt zich door een stekende pijn onder het grote teengewricht. Daarnaast kunnen er ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn zoals roodheid, warmte en verdikking. De pijn wordt erger tijdens lopen en sporten en neemt af in rust. Met name het afwikkelen van de voet zorgt voor de pijnklachten bij sesamoïditis. Ook het dragen van schoenen met een hogere hak verergert de klachten, doordat daarmee de druk onder de grote teen toeneemt.

Behandeling sesamoïditis

Aangezien bij sesamoïditis de structuren onder het grote teengewricht overbelast zijn is het van belang om overmatige belasting van de voeten door bijvoorbeeld sporten (tijdelijk) te verminderen. Daarnaast moeten schoenen met een hoge hak zoveel mogelijk worden vermeden. Het kan echter zijn dat deze maatregelen niet of niet voldoende helpen en dat de sesamoïditis klachten aanwezig blijven of zelfs verergeren. In dat geval is het verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kan uw voetstand en looppatroon analyseren en ook nagaan of er sprake is van overdruk onder het grote teengewricht. Door middel van podotherapeutische zolen kan een afwijkende voetstand en een verkeerde manier van lopen als oorzaak voor sesamoïditis worden gecorrigeerd. Daarnaast wordt de druk optimaal verdeeld onder de voeten en vermindert de druk op de sesambeentjes onder het grote teengewricht. Zo kan de irritatie of ontsteking bij sesamoïditis tot rust komen en zullen de klachten verdwijnen. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.