Ga terug

Pijnklachten

Platvoet of doorgezakte voet

Een platvoet (pes planus) of doorgezakte voet is een afwijking waarbij de binnenzijde van het voetgewelf overdreven naar binnen kantelt. Er is nauwelijks tot geen voetboog aanwezig en de hele voet raakt bijna of helemaal de grond in staande positie. Het hielbeen en de enkel staan meestal ook naar binnen geknikt bij een platvoet of doorgezakte voet. Door deze voetafwijking kunnen er klachten ontstaan als peesplaatontsteking, hielspoor, achillespeesklachten en hallux valgus. Een platvoet of doorgezakte voet kan ook een aanleiding zijn voor problemen hogerop in het lichaam, zoals knie-, heup-, of rugklachten. In de meeste gevallen is de voetboog bij een platvoet of doorgezakte voet te corrigeren. Bij een minderheid (ongeveer 10%) is de voetboog niet of nauwelijks meer terug te brengen in een normale stand.

Oorzaken platvoet

De oorzaak van een platvoet of doorgezakte voet is een erg lage spierspanning van bepaalde spieren in de voet. De spieren die de voet naar binnen trekken werken onvoldoende waardoor de voet langzaam in een andere vorm wordt getrokken. In de meeste gevallen is de verminderde spierspanning die een platvoet of doorgezakte voet veroorzaakt erfelijk bepaald.

Symptomen platvoet

Een platvoet of doorgezakte voet hoeft niet altijd klachten te geven. Toch krijgen veel mensen met een platvoet of doorgezakte voet een keer voetklachten. De afwijkende voetstand vergroot namelijk de kans op peesplaatontsteking of hielspoor doordat er meer trekkracht dan normaal op de peesplaat aan de onderkant van de voet komt. Doordat het hielbeen en de enkel vaak naar binnen kantelen bij een platvoet of doorgezakte voet, ontstaat er ook een verhoogde trekkracht op de achillespees, waardoor achillespeesklachten kunnen ontstaan. Een platvoet of doorgezakte voet gaat ook vaak gepaard met een scheefstand van de grote teen (hallux valgus), wat kan leiden tot klachten aan de tenen.

Behandeling platvoet

De behandeling van klachten die veroorzaakt worden door een platvoet of doorgezakte voet hangt af van de ernst en de duur van de klachten. Het dragen van stevige schoenen die de voetspieren ondersteunen en de hiel beter op zijn plek houdt kan soms al voldoende zijn om de klachten te verhelpen. Een podotherapeut kan u een gericht advies geven voor welke schoenen voor u goed zijn. Wanneer dat niet voldoende helpt kunnen podotherapeutische zolen of steunzolen helpen om de spieren en pezen te ondersteunen en de voetstand te corrigeren. Bij klachten aan de tenen als gevolg van een platvoet of doorgezakte voet zoals een hallux valgus kan er een siliconen orthese of teenstukje worden gemaakt. Zo weet een podotherapeut voor verschillende klachten als gevolg van een platvoet of doorgezakte voet een individuele oplossing te bedenken. Tijdens uw afspraak kunt u een passend advies en behandeling op maat krijgen. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.