Ga terug

Pijnklachten

Mortons neuroom

Een mortons neuroom is een beknelde en verdikte zenuw in de voorvoet, meestal tussen de kopjes van het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Een mortons neuroom is vernoemd naar de Amerikaanse chirurg Thomas Morton die deze aandoening in 1876 heeft beschreven. De beknelling van de gevoelszenuw zorgt voor een branderige of stekende pijn in de voorvoet wat gepaard kan gaan met een doof gevoel en tintelingen in de tenen. De klachten bij een mortons neuroom spelen vooral op tijdens het lopen.

Oorzaken mortons neuroom

Een mortons neuroom kan op elke leeftijd voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Het dragen van schoenen met te weinig ruimte in de voorvoet en bij de tenen is een veel voorkomende oorzaak. Door het gebrek aan ruimte in de voorvoet wordt de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes bekneld waardoor deze gaat irriteren. Als gevolg van de irritatie ontstaat er een zwelling of verdikking van de zenuw waardoor deze nog meer bekneld raakt. Een mortons neuroom kan echter ook voorkomen bij iemand die wel schoenen draagt met voldoende ruimte in de voorvoet. Een mortons neuroom kan namelijk ook veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand zoals een platvoet, holvoet of doorgezakte voorvoet. Een verkeerd looppatroon waarbij er te veel druk komt op de zenuw kan ook leiden tot een mortons neuroom.

Symptomen mortons neuroom

De symptomen bij een mortons neuroom zijn een branderige of stekende pijn in het midden onder de voorvoet, vaak in combinatie met een doof gevoel en/of tintelingen. De klachten kunnen uitstralen naar de tenen en verergeren tijdens het lopen en nemen af in rust. Met name tijdens het afwikkelen van de voet is de pijn bij een mortons neuroom heftig aanwezig. Soms hebben mensen het gevoel dat er iets ‘wegschiet’ tijdens het lopen of dat er een sok dubbel zit. Het dragen van (krappe) schoenen verergert eveneens de klachten bij een mortons neuroom doordat dit de druk op de zenuw vergroot.

Behandeling mortons neuroom

De behandeling van een Mortons neuroom is erop gericht om ruimte te creëren voor de beknelde zenuw en om de druk op de zenuw te verminderen. Het belangrijkste is om schoenen te dragen met voldoende ruimte bij de voorvoet en de tenen. Het kan zijn dat daarmee de klachten bij een mortons neuroom verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Een podotherapeut kan u een gericht advies geven welke schoenen u moet dragen en welke niet. Het komt echter ook voor dat ondanks het dragen van goede schoenen de klachten als gevolg van een mortons neuroom niet verminderen of verdwijnen. Dat betekent dat er meer aan de hand is zoals een afwijking in de voetstand of een verkeerd looppatroon. Een podotherapeut kan uw voetstand en looptechniek analyseren. Wanneer tijdens het onderzoek een afwijking naar voren komt wat een mogelijke oorzaak is van het mortons neuroom dan kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt om de voetstand en het looppatroon te corrigeren. Daarmee wordt de zenuw drukvrij gelegd en er ontstaat meer ruimte zodat de verdikking en de pijn als gevolg van een mortons neuroom geleidelijk verdwijnt. Tijdens een afspraak kan uw persoonlijke situatie in kaart worden gebracht en krijgt u een passende behandeling. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.