Ga terug

Pijnklachten

Capsulitis voorvoet

Capsulitis in de voorvoet is een ontsteking van het gewrichtskapsel van een of meerdere mtp-gewrichten. mtp-gewrichten zijn de gewrichten die de middenvoetsbeentjes en de tenen met elkaar verbinden en samen vormen ze de bal van de voet of de voorvoet. Elk van de mtp-gewrichten is omgeven door een stevig kapsel wat de botten bij elkaar houdt. Bij capsulitis in de voorvoet is er sprake van een overbelasting of ontsteking van dit kapsel wat pijn veroorzaakt aan de onderkant van de voorvoet.

Oorzaken capsulitis

Capsulitis of ontsteking van het gewrichtskapsel in de voorvoet kan verschillende oorzaken hebben. Het dragen van verkeerde schoenen zoals schoenen met een hak vergroot de druk op de voorvoet wat kan leiden tot capsulitis. Overbelasting door sport of een beroep waarbij veel staan en lopen voorkomt kan ook een oorzaak zijn. Daarnaast kan capsulitis in de voorvoet veroorzaakt worden door een afwijking in de stand van de voet of in het looppatroon waarbij er te veel druk en/of wrijving ontstaat op het gewrichtskapsel. Mensen met een holvoet, een doorgezakte voorvoet of een verstijving van het grote teengewricht hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van capsulitis in de voorvoet.

Symptomen capsulitis

Capsulitis in de voet uit zich in een stekende of brandende pijn aan de onderkant van de voorvoet of bal van de voet. De pijn verergert bij belasting en wordt vooral gevoeld tijdens het afwikkelen van de voet. Soms zijn er verschijnselen als roodheid, warmte en zwelling aanwezig.

Behandeling capsulitis

Het behandelen van capsulitis in de voorvoet hangt af van de oorzaak, de duur en de ernst van de klachten. Het kan voorkomen dat na een dag meer gelopen of gestaan te hebben dan normaal iemand lichte capsulitis klachten krijgt, wat met wat rust en tijd vanzelf wegtrekt. Wanneer er echter al langere tijd pijn onder de voorvoet aanwezig is, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Het is dan belangrijk om goede schoenen te gaan dragen met een afwikkel verstijving in de loopzool. Deze schoenen zorgen ervoor dat de voet tijdens het afwikkelen meer afrolt zodat de tenen minder moeten buigen, waardoor de druk en de wrijving onder de voorvoet aanzienlijk vermindert. De podotherapeut kan u een advies op maat geven welke schoenen voor u goed zijn. Soms is het dragen van goede schoenen echter ook niet afdoende en blijven de capsulitis klachten ook dan aanwezig. In dat geval kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt die ervoor zorgen dat de druk onder de voeten beter wordt verdeeld en eventueel kan er dempend materiaal onder de pijnlijke plek worden gedaan. De overdruk bij capsulitis in de voorvoet wordt daarmee meteen vermindert en het aangedane weefsel kan zich herstellen. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.