Ga terug

Pijnklachten

Sinus Tarsi Syndroom

Het sinus tarsi syndroom is een aandoening waarbij de weefsels in en rondom de sinus tarsi geïrriteerd of ontstoken zijn. De sinus tarsi is een soort tunnel of holte tussen de voetwortelbeentjes aan de buitenzijde van de voet. In en rondom deze holte bevinden zich pezen, banden, bloedvaten en zenuwen. Wanneer deze weefsels aangedaan zijn door het sinus tarsi syndroom ontstaan klachten als pijn, tintelingen en instabiliteit aan de buitenkant van de voet.

Oorzaken sinus tarsi syndroom

De irritatie van het weefsel in en rondom de sinus tarsi wordt veroorzaakt door beknelling. Vooral de zenuwen die door de sinus tarsi lopen raken daardoor geïrriteerd. Beknelling van het weefsel in de sinus tarsi komt vooral voor bij mensen met een afwijkende voetstand of een foutief looppatroon, waarbij de voet te veel naar binnen kantelt. Doordat dit gebeurt bij elke stap kunnen de weefsels chronisch geïrriteerd raken wat kan leiden tot een sinus tarsi syndroom. Daarnaast is een verzwikking van de enkel een veel voorkomende oorzaak. Fanatieke sporters zoals hardlopers lopen eveneens een verhoogd risico op het ontwikkelen van het sinus tarsi syndroom.

Symptomen sinus tarsi syndroom

De symptomen bij een sinus tarsi syndroom zijn stekende of brandende pijn onder de enkel aan de buitenkant, vaak in combinatie met doofheid en tintelingen aan de buitenzijde van de voet. De pijn zal toenemen bij intensieve belasting en de klachten nemen af in rust. Lopen op een oneffen terrein verergert ook vaak de klachten bij een sinus tarsi syndroom.

Behandeling sinus tarsi syndroom

De behandeling van het sinus tarsi syndroom is gericht op het creëren van ruimte in de holte van de sinus tarsi zodat de zenuwen niet langer bekneld worden. Het naar binnen kantelen van de voet en de kans op het verzwikken van de enkel moet worden verminderd. De podotherapeut kan podotherapeutische steunzolen maken waardoor de voet niet meer naar binnen kantelt en de enkel meer stabiliteit krijgt zodat de kans op verzwikken aanzienlijk vermindert. Zo kan het aangedane weefsel als gevolg van het sinus tarsi syndroom tot rust komen. Daarnaast is het van belang dat de juiste schoenen worden gedragen met een stevige hielkap om de enkelstabiliteit te vergroten. Een podotherapeut kan u een gericht schoenadvies geven. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.