Pijnklachten
Overbelasting pees onderbeenspier
Een overbelasting van de pees van de onderbeenspier of musculus peroneus geeft pijn aan de buitenzijde van de voet, bij de aanhechting van de pees aan het vijfde middenvoetsbeentje. De m. peroneus heeft als functies de voet te laten buigen en om de buitenste rand van de voet te laten heffen. Een overbelasting van de pees kent verschillende fasen. Hoe verder de overbelasting van de m. peroneus vordert, hoe moeilijker het is om te herstellen.
Oorzaken overbelasting onderbeenspier
Een overbelasting van de m. peroneus ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de onderbeenspier veel belasten. Denk aan veel lopen, hardlopen (vooral op oneffen terrein) of bij andere belastende activiteiten. Daarnaast kan een verzwikking van de enkel een oorzaak zijn voor het ontwikkelen van een overbelasting van de m. peroneus. De stabiliteit rondom het enkelgewricht is niet voldoende met als gevolg dat de onderbeenspier harder moet werken om de enkel stabiel te houden. Deze verhoogde belasting kan na verloop van tijd leiden tot een overbelasting van de m. peroneus. De klachten kunnen echter ook voorkomen bij iemand die niet aan intensieve belasting doet. Een afwijkende voetstand, zoals een holvoet, of een foutief looppatroon kan ook leiden tot verhoogde trekkracht op de m. peroneus.
Symptomen overbelasting onderbeenspier
De symptomen zijn pijn bij de aanhechting van de pees van de m. peroneus ter hoogte van de basis van het vijfde middenvoetsbeentje aan de buitenzijde van de voet. Soms is er zwelling, warmte en roodheid aanwezig en straalt de pijn uit naar de buitenzijde van de enkel. Druk vanuit de schoen tegen de aanhechting van de pees van de m. peroneus kan de pijn verergeren.
Behandeling overbelasting onderbeenspier
Bij een overbelasting van de m. peroneus is het verstandig om belasting door sport of andere activiteiten te verminderen of (tijdelijk) te stoppen. Het dragen van schoenen met een stevige hielkap is belangrijk om de enkel stabiliteit te geven. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruimte (ook in de breedte!) in de schoen te hebben zodat er geen druk vanuit de schoen op de aanhechting van de m. peroneus komt. Bij een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon als oorzaak voor de klachten kan dit gecorrigeerd worden door middel van podotherapeutische steunzolen. Een podotherapeut kan uw persoonlijke situatie in kaart brengen en u adviseren over de behandeling die bij u past. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.