Ga terug

Pijnklachten

Overbelasting teenstrekkers

Een overbelasting van de pezen van de teenstrekkers geeft pijn aan de bovenkant van de voet, op de wreef, wat kan uitstralen tot aan de aanhechting van de pezen aan de bovenkant van de tenen. De teenstrekkers kunnen verdeeld worden in twee spieren, één voor de grote teen en één voor de overige vier kleine tenen. Deze twee spieren hebben als functie de tenen te laten strekken. De spier die de grote teen laat strekken wordt ook wel m. extensor hallucis longus genoemd en de spier die de vier kleine tenen laat strekken wordt m. extensor digitorum longus genoemd. Een overbelasting van de pezen van de teenstrekkers kent verschillende fasen. Hoe verder de overbelasting vordert, hoe moeilijker het is om te herstellen.

Oorzaken overbelasting teenstrekkers

Overbelasting van de teenstrekkers kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan intensieve belasting zoals hardlopen waarbij de spieren langdurig aan veel trekkracht bloot staan. Wanneer de trainingsduur of intensiteit te snel wordt opgeschroefd is de kans op het ontwikkelen van een blessure het grootst. Een overbelasting van de teenstrekkers kan echter ook voorkomen bij iemand die niet aan intensieve belasting doet. Een afwijkende voetstand of een foutief looppatroon kan ook leiden tot verhoogde trekkracht op de pezen, waardoor een overbelasting ontstaat.

Symptomen overbelasting teenstrekkers

De symptomen zijn pijn op de wreef die uitstraalt tot aan de aanhechting van de pezen aan de bovenkant van de tenen. Soms is er zwelling, warmte en roodheid aanwezig. De klachten bij een overbelasting van de teenstrekkers treden vooral op tijdens en na belasting door lopen, staan of sporten. Druk vanuit de schoen op de wreef of op de tenen kan de pijn verergeren.

Behandeling overbelasting teenstrekkers

Aangezien het om een overbelasting gaat zal belasting door sport of andere activiteiten verminderd of (tijdelijk) gestopt moeten worden. Daarnaast is het dragen van stevige schoenen die niet te veel druk geven op de wreef en met voldoende ruimte bij de tenen erg belangrijk. Bij een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon als oorzaak voor de klachten kan dit gecorrigeerd worden door middel van steunzolen. Een podotherapeut kan uw persoonlijke situatie in kaart brengen en u adviseren over de behandeling die bij u past. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.