Ga terug

Pijnklachten

Marsfractuur

Een marsfractuur is een breukje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Een andere veel gebruikte benaming is een vermoeidheidsfractuur. In verhouding tot andere overbelasting blessures komt een marsfractuur zelden voor.

Oorzaken marsfractuur

Een marsfractuur is een typische overbelasting blessure en kan worden veroorzaakt door langdurig achtereenvolgens te lopen, wat bijvoorbeeld voorkomt bij marcherende militairen. Vandaar ook de benaming ‘mars’fractuur. Het breukje komt het meest voor in het tweede middenvoetsbeentje. Een botaandoening zoals osteoporose vergroot de kans op het ontwikkelen van een marsfractuur aanzienlijk. Daarnaast kan een foutieve stand van de voet of een verkeerde afwikkeling zorgen voor teveel druk op het middenvoetsbeentje, met als gevolg dat een marsfractuur ontstaat.

Symptomen marsfractuur

Marsfractuur symptomen zijn een doffe, zeurende pijn in de voorvoet, meestal ter hoogte van het tweede middenvoetsbeentje. Doorgaans ontwikkelt een marsfractuur zich geleidelijk. De pijn wordt erger bij belasting en neemt af in rust. Lokale symptomen bij een marsfractuur zijn roodheid, zwelling en warmte. Als er met deze klacht door getraind wordt kan de pijn (soms plotseling) dusdanig verergeren dat er ook pijn bij wandelen of zelfs in rust ontstaat.

Behandeling marsfractuur

Als blijkt dat het inderdaad gaat om een marsfractuur dan is relatieve rust en (tijdelijk) stoppen met intensieve belasting noodzakelijk. Daarnaast is het van belang om op goede, stevige schoenen te lopen die de voeten ondersteunen tijdens het lopen. Wanneer dat niet voldoende helpt kunnen er podotherapeutische zolen gemaakt worden als een behandeling voor marsfractuur. De zolen ondersteunen de voeten waar nodig en zorgen ervoor dat het gebroken middenvoetsbeentje ontlast wordt zodat het zich sneller kan herstellen. Wanneer bij een controle na zes weken de pijn verdwenen is, kan de (sport)belasting weer langzaam worden opgebouwd. Zo kan een podotherapeut u voorzien van gericht advies en een passende behandeling. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.