Ga terug

Pijnklachten

Holvoet

Een holvoet (pes cavus) is een overdreven holling in de lengterichting van de voet. Er is sprake van een abnormaal ‘hoge wreef’, wat vaak gepaard gaat met scheefstand van de hiel, klauwtenen of hamertenen en een verkorte achillespees. Vanwege de hoge wreef bij een holvoet maakt het voetgewelf nauwelijks tot geen contact met de grond tijdens staan en lopen. Dat betekend dat alle druk op de hiel en de voorvoet komt waardoor overbelasting met pijn, eeltvorming, irritatie en ontstekingen kunnen ontstaan. Daarnaast is een holvoet vaak veel stugger dan een normale voet, en vindt er weinig schokdemping plaats tijdens het lopen. Daardoor komt er bij iemand met een holvoet meer schokbelasting op de gewrichten van bijvoorbeeld de heupen en knieën wat kan leiden tot knie- en heupklachten.

Oorzaken holvoet

De oorzaak van een holvoet is een erg hoge spierspanning van bepaalde spieren in de voet. De spieren die de voet naar binnen trekken werken te hard waardoor de voet langzaam in een andere vorm wordt getrokken. In de meeste gevallen is de verhoogde spierspanning die een holvoet veroorzaakt erfelijk bepaald.

Symptomen holvoet

Een holvoet hoeft niet altijd klachten te geven. Toch krijgt zo’n 60% van de mensen met een holvoet een keer voetklachten. De afwijkende voetstand vergroot namelijk de kans op voorvoetklachten doordat er bij iemand met een holvoet meer druk op de voorvoet komt. Door de verkorting en verhoogde spanning op de achillespees en de peesplaat onder de voet kunnen ook daar klachten aan ontstaan. De hoge wreef bij een holvoet geeft vaak drukpijn tegen de schoen. Daarnaast ontstaan er vaak klauwtenen of hamertenen bij mensen met een holvoet, wat kan leiden tot klachten aan de tenen.

Behandeling holvoet

De behandeling van klachten die veroorzaakt worden door een holvoet hangt af van de oorzaak van de klachten. Wanneer er voorvoetklachten zijn ontstaan als gevolg van een holvoet kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt die de druk onder de voet beter verdelen. Bij overbelasting van spieren of pezen is het van belang om rust te nemen en te starten met rekoefeningen om de spieren te ontspannen. Wanneer dat niet voldoende helpt kunnen podotherapeutische zolen helpen om de spieren en pezen te ontlasten. Bij klachten aan de tenen als gevolg van een holvoet zoals hamer- of klauwtenen kan er een siliconen orthese of teenstukje worden gemaakt. Zo weet een podotherapeut voor verschillende klachten als gevolg van een holvoet een individuele oplossing te bedenken. Tijdens een afspraak kunt u een passend advies en behandeling op maat krijgen. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.