Ga terug

Pijnklachten

Tarsaal Tunnel Syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom is een aandoening waarbij er sprake is van een beknelling van een voetzenuw in de tarsale tunnel. De tarsale tunnel is een soort tunnel aan de binnenzijde van de voet. Bij het passeren van de tarsale tunnel splitst de voetzenuw zich in drie takken die bijdragen aan het gevoel en de functionaliteit van de voet. Wanneer deze zenuw bekneld raakt in de tarsale tunnel ontstaat het tarsaal tunnel syndroom. Dan kunnen er klachten ontstaan zoals pijn, gevoelloosheid, tintelingen en spierzwakte.

Oorzaken tarsaal tunnel syndroom

De beknelling van de zenuw in de tarsale tunnel zorgt voor de klachten bij een tarsaal tunnel syndroom in de voet. Deze beknelling kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan door een vernauwing van de tarsale tunnel. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen die tot een vernauwde tarsale tunnel kunnen leiden, en een tarsaal tunnel syndroom in de voet tot gevolg kunnen hebben. Denk aan standsafwijkingen van de voeten, zwelling of verdikking van structuren, te kleine schoenen, overbelasting, botbreuken of verzwikkingen.

Symptomen tarsaal tunnel syndroom

Symptomen die voorkomen bij een tarsaal tunnel syndroom zijn pijn, doofheid en tintelingen aan de binnenzijde van de enkel. Vaak stralen de klachten uit naar de hiel, de voetzool en de tenen. Langdurig staan, wandelen of hardlopen verergeren de klachten van een tarsaal tunnel syndroom. De klachten nemen meestal af in rust. Het dragen van strakke schoenen verergert de klachten.

Behandeling tarsaal tunnel syndroom

Een tarsaal tunnel syndroom behandeling is gericht op het creëren van ruimte in de tarsale tunnel zodat de zenuw niet langer bekneld zit. Daarom is het van belang dat de juiste schoenen worden gedragen met voldoende ruimte bij de enkels. Een podotherapeut kan u hierin gericht schoenadvies geven. Wanneer sprake is van een afwijkende voetstand of een overdreven naar binnen kantelen van de voet als oorzaak voor een tarsaal tunnel syndroom, kunnen podotherapeutische steunzolen worden gemaakt die dit corrigeren. Door middel van een podotherapeutisch onderzoek kan er precies worden nagegaan welke tarsaal tunnel syndroom behandeling het beste voor u kan worden ingezet. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.