Ga terug

Pijnklachten

Overbelasting voorste scheenbeenspier

Een overbelasting van de pees van de voorste scheenbeenspier of musculus tibialis anterior geeft pijn aan de binnenzijde van de voet, bij de aanhechting van de pees aan het eerste middenvoetsbeentje. Deze spier heeft als functie de voet te laten strekken. Daarnaast heeft de spier een belangrijke rol in het stabiliseren van het voetgewelf. Een overbelasting van de pees kent verschillende fasen. Hoe verder de overbelasting van de voorste scheenbeenspier vordert, hoe moeilijker het is om te herstellen.

Oorzaken overbelasting voorste scheenbeenspier

Overbelasting van de voorste scheenbeenspier kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan intensieve belasting zoals hardlopen waarbij de pees langdurig aan veel trekkracht bloot staat. Wanneer de trainingsduur of intensiteit te snel wordt opgeschroefd is de kans op het ontwikkelen van een blessure het grootst. Pijn aan de voorste scheenbeenspier of m. tibialis anterior kan echter ook voorkomen bij iemand die niet aan intensieve belasting doet. Een afwijkende voetstand of een foutief looppatroon kan ook leiden tot verhoogde trekkracht op de pees, waardoor een overbelasting ontstaat.

Symptomen overbelasting voorste scheenbeenspier

De symptomen zijn pijn bij de aanhechting van de pees van de m. tibialis anterior ter hoogte van de basis van het eerste middenvoetsbeentje aan de binnenzijde van de voet. Soms is er zwelling, warmte en roodheid aanwezig en straalt de pijn uit naar de wreef. De klachten bij een overbelasting van de voorste scheenbeenspier treden vooral op tijdens en na belasting door lopen, staan of sporten. Druk vanuit de schoen tegen de aanhechting van de pees kan de pijn verergeren.

Behandeling overbelasting voorste scheenbeenspier

Aangezien het om een overbelasting gaat zal belasting door sport of andere activiteiten verminderd of (tijdelijk) gestopt moeten worden. Daarnaast is het dragen van stevige schoenen die niet te veel druk geven bij de aanhechting van de tibialis anterior erg belangrijk. Bij een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon als oorzaak voor de klachten kan dit gecorrigeerd worden door middel van podotherapeutische zolen. Ook is het verstandig om oefeningen te doen om de voorste scheenbeenspier op te rekken en te ontspannen. Een podotherapeut kan uw persoonlijke situatie in kaart brengen en u adviseren over de behandeling die bij u past. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.