Ga terug

Pijnklachten

Overbelasting achterste scheenbeenspier

Een overbelasting van de pees van de achterste scheenbeenspier of musculus tibialis posterior geeft pijn aan de binnenzijde van de voet, bij de aanhechting van de pees aan het scheepsvormig botje (os naviculare). De m. tibialis posterior heeft als functie de voet te laten buigen. Daarnaast speelt de spier een hoofdrol bij handhaven van de stabiliteit van de voet, de enkel en het been. Een overbelasting van de pees kent verschillende fasen. Hoe verder de overbelasting van de m. tibialis posterior vordert, hoe moeilijker het is om te herstellen.

Oorzaken overbelasting achterste scheenbeenspier

Overbelasting van de m. tibialis posterior kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan intensieve belasting zoals hardlopen waarbij de pees langdurig aan veel trekkracht bloot staat. Wanneer de trainingsduur of intensiteit te snel wordt opgeschroefd is de kans op het ontwikkelen van een blessure het grootst. Pijn aan de m. tibialis posterior kan echter ook voorkomen bij iemand die niet aan intensieve belasting doet. Een afwijkende voetstand of een foutief looppatroon kan ook leiden tot verhoogde trekkracht op de pees, waardoor een overbelasting van de m. tibialis posterior ontstaat.

Symptomen overbelasting achterste scheenbeenspier

De symptomen bij overbelasting van de m. tibialis posterior zijn pijn bij de aanhechting van de pees ter hoogte van het scheepsvormig botje (os naviculare) aan de binnenzijde van de voet. Soms is er zwelling, warmte en roodheid aanwezig en straalt de pijn uit naar de achterzijde van de enkel. De klachten bij een overbelasting van de m. tibialis posterior treden vooral op tijdens en na belasting door lopen, staan of sporten.

Behandeling overbelasting achterste scheenbeenspier

Aangezien het om een overbelasting gaat zal te veel belasting door sport of andere activiteiten verminderd of (tijdelijk) gestopt moeten worden. Daarnaast is het dragen van stevige schoenen die de pees van de m. tibialis posterior voldoende ontlasten van belang. Bij een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon als oorzaak voor de klachten kan dit gecorrigeerd worden door middel van steunzolen. Ook is het verstandig om oefeningen te doen om de m. tibialis posterior op te rekken en te ontspannen. Een podotherapeut kan u advies geven welke oefeningen u kunt doen, welke schoenen voor u goed zijn en of het nodig is om podotherapeutische zolen aan te meten. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.