Ga terug

Pijnklachten

Artrose MTP-1 gewricht

Artrose van het MTP-1 gewricht, het grote teengewricht, is een aandoening waarbij het kraakbeen van het gewricht in kwaliteit achteruitgaat (slijtage) en uiteindelijk zelfs geheel kan verdwijnen. Het MTP-1 gewricht is het gewricht wat het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen met elkaar verbindt. Door de slijtage bij artrose van het MTP-1 gewricht komen de uiteinden van deze botten tegen elkaar aan bij beweging van het gewricht. Dit kan veel pijn veroorzaken en er kunnen ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming, gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Daardoor kunnen er bij artrose van het MTP-1 gewricht uitsteeksels groeien aan de botten, kan het bot dikker worden en uiteindelijk vervormd raken.

Oorzaken artrose MTP-1 gewricht

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor artrose van het MTP-1 gewricht. Wel zijn er risicofactoren te noemen. Wanneer u stijve gewrichten heeft met weinig beweeglijkheid is de kans op het ontstaan van artrose van het MTP-1 gewricht groter. In sommige families komt het vaker voor en is er sprake van een erfelijke vorm van artrose. Daarnaast kunnen systeemaandoeningen zoals diabetes of reuma mogelijke oorzaken zijn. Een operatie aan de grote teen in het verleden vergroot ook het risico op het ontstaan van artrose aan het MTP-1 gewricht.

Symptomen artrose MTP-1 gewricht

De gewrichtsslijtage bij artrose van het MTP-1 gewricht zorgt voor een zeurende en stekende pijn ter hoogte van het MTP gewricht. Deze pijn treedt met name op bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen. De knobbel aan de zijkant van het MTP gewricht kan ook warm en rood zijn. Het MTP gewricht wordt geleidelijk steeds stugger en meestal is er sprake van een bewegingsbeperking. Door de vergrote kans op een standsafwijking komt artrose van het MTP- gewricht vaak voor in combinatie met een hallux valgus.

Behandeling artrose MTP-1 gewricht

Artrose is een proces wat progressief is. Dat betekent dat het niet beter wordt, maar geleidelijk steeds iets erger. Er bestaat dan ook geen behandeling waarmee artrose van het MTP-1 gewricht verholpen wordt. Echter kunnen de klachten als gevolg van de artrose vaak wel worden verminderd of verholpen. De behandeling is vooral gericht op het verminderen van het buigen van het MTP gewricht met lopen. Schoenen met een stijve loopzool zorgen ervoor dat de voet meer een rolbeweging maakt bij het afwikkelen in plaats van een buigbeweging. Daardoor zullen de pijnklachten met lopen aanzienlijk verminderen. Naast het geven van een klachtgericht schoenadvies kan een podotherapeut ook podotherapeutische zolen maken om de afwikkeling van de voet te sturen en te ondersteunen. Daardoor kan het MTP gewricht ontlast worden en zullen de klachten verminderen of verdwijnen. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.