Ga terug

Pijnklachten

Slijmbeursontsteking achillespees

Bij de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen bevinden zich twee slijmbeurzen. Een diepe slijmbeurs tussen de achillespees en het hielbeen, en een oppervlakkige slijmbeurs tussen de huid en de achillespees. Bij een slijmbeursontsteking van de achillespees is een van deze slijmbeurzen ontstoken. Deze slijmbeurzen zijn zakjes gevuld met vloeistof en ze zorgen voor het soepel kunnen bewegen van het enkelgewricht zonder dat de achillespees over het bot of langs de huid schuurt.

Oorzaken slijmbeursontsteking achillespees

De oppervlakkige slijmbeurs tussen de huid en de achillespees kan ontstoken raken door wrijving van de hiel tegen de schoen. Deze wrijving ontstaat meestal wanneer schoenen gedragen worden die niet goed aansluiten bij de hiel. De diepe slijmbeurs tussen het hielbeen en de achillespees kan gaan ontsteken wanneer deze te vaak klem komt te zitten tussen de achillespees en het hielbeen. Dit kan het gevolg zijn van het dragen van schoenen die te veel druk geven op de hiel. Mensen met een afwijkende voetstand zoals een holvoet lopen een groter risico op het krijgen van een slijmbeursontsteking van de achillespees.

Symptomen slijmbeursontsteking achillespees

Bij een oppervlakkige slijmbeursontsteking tussen de huid en de achillespees is er een verdikking op de hiel aanwezig die zacht aanvoelt. De verdikking is pijnlijk en kan rood verkleurd zijn. Vooral het dragen van dichte schoenen waarbij er druk op de hiel komt is pijnlijk. Een diepe slijmbeursontsteking van de achillespees geeft vooral pijn met intensieve belasting, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Vaak zijn er opstartklachten wanneer u gaat lopen net na het opstaan in de ochtend of wanneer u een tijd heeft gezeten. Bij een slijmbeursontsteking is het pijnlijk om schoenen met een harde hiel te dragen.

Behandeling slijmbeursontsteking achillespees

Doordat een slijmbeursontsteking van de achillespees ofwel door te veel druk of door te veel wrijving ontstaat, is het van belang om de druk en wrijving op de hiel te verminderen. Het dragen van de juiste schoenen zijn daarbij cruciaal, ook voor het sporten. Een podotherapeut kan u een gericht schoenadvies geven. Daarnaast kan een podotherapeut de stand van het hielbeen onderzoeken. Een afwijkende stand van het hielbeen kan de klachten verergeren en het herstel tegenwerken. In dat geval kunnen podotherapeutische steunzolen worden aangemeten die de hiel weer in de juiste stand brengen, wat ervoor zorgt dat de slijmbeursontsteking kan herstellen. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.