Ga terug

Pijnklachten

Haglundse exostose

Een Haglundse exostose is een botuitsteeksel (exostose) aan de achterzijde van het hielbeen. Het botuitsteeksel bevindt zich op de plaats waar de achillespees aanhecht aan het hielbeen. De Haglundse exostose is vernoemd naar de Zweedse orthopedisch chirurg Patrick Haglund, die de aandoening in 1928 voor het eerst beschreef.

Oorzaken haglundse exostose

De exostosevorming wordt veroorzaakt door druk en wrijving van buitenaf. Meestal ontstaat er druk door een te harde hielkap in de schoen. Als reactie op de druk gaat het hielbeen extra bot vormen, en daarmee neemt de druk juist toe. Bij haglundse exostose kan wrijving veroorzaakt worden doordat de voeten te veel naar binnen kantelen tijdens het lopen en daardoor de hiel langs de schoenrand schuurt. Wanneer naast de exostosevorming ook de slijmbeurs (bursa retrocalcanei) en de achillespees aangedaan zijn, spreekt men van het Syndroom van Haglund.

Symptomen haglundse exostose

De haglundse exostose zorgt voor een pijnlijke, harde knobbel aan de achterkant van het hielbeen. Deze knobbel zit meestal aan de buitenzijde van de aanhechting van de achillespees. Wanneer naast de exostosevorming ook de slijmbeurs (bursa retrocalcanei) aangedaan is, kan er ook zwelling en roodheid van de huid ontstaan.

Behandeling haglundse exostose

De behandeling van een haglundse exostose bestaat uit het verminderen en voorkomen van druk van buitenaf op het botuitsteeksel. Dat betekent dat u schoenen moet gaan dragen met een zachte of een rond aflopende hielkap. Eventueel kan de hielkap van uw schoenen opgerekt worden door een schoenmaker. Een podotherapeut kan de haglundse exostose (tijdelijk) drukvrij leggen door middel van vilttherapie. Daarnaast kunnen podotherapeutische zolen helpen om de wrijving op de exostose te verminderen door het naar binnen kantelen van de voet tegen te gaan. Een podotherapeut kan uw persoonlijke situatie in kaart brengen en u adviseren over de behandeling die bij u past. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.