Ga terug

Pijnklachten

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten of achillodynie is een verzamelterm voor pijnklachten aan de achillespees. De achillespees is de pees die de kuitspieren verbindt met het hielbeen. Het is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam. De krachten waaraan de achillespees blootstaat kunnen oplopen van drie- tot zeven maal het lichaamsgewicht.

Oorzaken achillespeesklachten

Klachten aan de achillespees worden meestal veroorzaakt door overbelasting. Vooral fanatieke sporters zoals hardlopers hebben een groter risico op het krijgen van achillespeesklachten. Daarbij kunnen een afwijkende voetstand of een foutief looppatroon een grote rol spelen. Wanneer de voeten te veel naar binnen kantelen (overproneren) is de trekkracht op de achillespees groter dan normaal wat kan leiden tot een overbelasting van de achillespees. Een verkeerde houding of scheefstand in de rug kan ook achillespeesklachten veroorzaken doordat het lichaam te veel eenzijdig wordt belast. Het dragen van verkeerde schoenen kan ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van achillespeesklachten.

Symptomen achillespeesklachten

De symptomen zijn een zeurende of trekkende pijn met of zonder zwelling 3-6 cm boven de aanhechting van de achillespees. De pijn treedt met name op in het begin van of na (intensieve) belasting. Vaak zijn er ook opstartklachten in de ochtend. Door herhaaldelijke of aanhoudende achillespeesklachten kan een achillespeesblessure ook in een chronisch stadium geraken. Volledig herstel van de achillespees neemt bij deze langdurige klachten veel tijd in beslag en zal niet bij iedereen slagen.

Behandeling achillespeesklachten

Aangezien de oorzaak voor achillespeesklachten vrijwel altijd overbelasting is, zal belasting door sport of andere activiteiten verminderd of (tijdelijk) gestopt moeten worden. Daarnaast is het voor de behandeling van achillespeesklachten van belang dat er schoenen gedragen worden met de juiste demping en met voldoende ondersteuning voor de hiel. Het kan nodig zijn voor de behandeling van achillespeesklachten dat de voetstand en het looppatroon worden gecorrigeerd of ondersteund door middel van podotherapeutische zolen om de belasting op de achillespees te verminderen. Tevens is het verstandig om oefeningen te doen om de kuitspieren en de achillespees op te rekken en te ontspannen. Een podotherapeut kan uw persoonlijke situatie in kaart brengen en u adviseren over de behandeling die bij u past. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.