Pijnklachten
Voetwrat
Voetwratten of verrucae zijn gewone wratten die in de huid van de voetzool zitten. Door te lopen worden voetwratten in de voetzool gedrukt. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is niet bekend waarom de één er snel vanaf is en de ander niet. Een voetwrat kan pijn veroorzaken tijdens het lopen.
Oorzaken voetwrat
Voetwratten of verrucae komen op elke leeftijd voor en iedereen kan ermee besmet raken. De wratten worden veroorzaakt door besmetting van een virus. Het virus dat wratten veroorzaakt verspreidt zich het makkelijkst in een vochtige omgeving. Met blote voeten lopen in zwembaden of openbare douche- en kleedruimtes vergroot daarom het risico op het ontstaan van voetwratten. Ook een beschadiging van de huid of een lagere weerstand kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van een voetwrat.
Symptomen voetwrat
Een voetwrat veroorzaakt soms pijn bij het lopen. De symptomen komen dan vaak overeen met die van een likdoorn. Wanneer er druk of wrijving op de voetwrat komt tijdens het lopen geeft dit een stekende pijn op de plaats waar de voetwrat zich bevindt. Vaak wordt een voetwrat herkend aan een bloemkoolachtige structuur en doordat het pijn doet wanneer men erin knijpt.
Behandeling voetwrat
Wratten zijn onschuldig en hoeven alleen maar behandeld te worden wanneer ze last geven. Wanneer een wrat op een plaats zit waar deze pijnlijk is en het lopen beïnvloedt is het raadzaam om een afspraak te maken met de podotherapeut. De podotherapeut kan de pijnlijke plek drukvrij leggen door middel van podotherapeutische zolen. Wanneer de voetwrat zich op de tenen bevindt kan er een siliconen orthese worden gemaakt om de wrat drukvrij te leggen. Daarnaast kunt u zelf de voetwrat behandelen met een wrattentinctuur. Het virus wat de voetwrat veroorzaakt wordt dan gedood en de wrat zal meestal na verloop van tijd geleidelijk verdwijnen. De wrattentinctuur is gewoon verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek. Soms is deze behandeling echter niet afdoende en is de voetwrat te hardnekkig. In dat geval kan de huisarts de wrat aanstippen met vloeibare stikstof. De voetwrat wordt bevroren, er ontstaan een blaar onder de wrat en na een paar weken valt de voetwrat er vanzelf af. Dit is mogelijk wel een pijnlijke behandeling die soms meerdere keren moet worden herhaald. Neem voor meer informatie of het maken van afspraak contact met ons op.