Pijnklachten
Likdoorn
Een likdoorn (ook vaak eksteroog genoemd) is een verdikte eeltplek onder of op de voet die naar binnen groeit en daar verhardt tot een hoornachtig stukje. Een likdoorn is meestal hard en rond van vorm, met een kern. Dit type likdoorn wordt een harde likdoorn genoemd. Als een likdoorn zich tussen twee tenen bevindt is deze juist vaak week en zacht. Dit type likdoorn wordt een zachte likdoorn genoemd. Een likdoorn kan op veel plaatsen ontstaan maar meestal ontstaat een likdoorn op of tussen de tenen of aan de onderkant van de bal van de voet. Een likdoorn kan veel pijn en ongemak met lopen veroorzaken.
Oorzaken likdoorn
Een likdoorn wordt gevormd als reactie op plaatselijke druk en wrijving. Het is het resultaat van het beschermingsmechanisme van het lichaam om de huid en het onderliggend weefsel te beschermen. De plaatselijke druk en wrijving bij een likdoorn kan veroorzaakt worden door te kleine of te smalle schoenen. Het kan echter ook zijn dat er sprake is van een foutief looppatroon waarbij er tijdens het lopen op een bepaald punt onder de voet of op de tenen te veel druk of wrijving ontstaat. Een afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voorvoet of hamertenen en klauwtenen kunnen ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van een likdoorn.
Symptomen likdoorn
Wanneer er druk of wrijving op een likdoorn komt tijdens het lopen geeft dit vaak een heftige stekende pijn op de plaats waar de likdoorn zich bevindt. Vaak wordt een likdoorn herkend aan een ronde plek met een witachtig puntje in het midden. Wanneer u met uw vingers op de plek duwt waar de likdoorn zit voelt u een scherpe, stekende pijn.
Behandeling likdoorn
Er zijn verschillende manieren om een likdoorn te behandelen. Wanneer een likdoorn ontstaan is door te kleine of te krappe schoenen is het allereerst belangrijk om schoenen te gaan dragen met voldoende ruimte, vooral bij de tenen. Daarnaast kan een pedicure de likdoorn behandelen en het omliggende eelt verwijderen zodat de pijnklachten af kunnen nemen. Wanneer de likdoorn echter weer snel terugkomt is er hoogstwaarschijnlijk meer aan de hand dan alleen druk of wrijving vanuit de schoen door te weinig ruimte. Of wanneer een likdoorn zich tussen de tenen bevindt is de kans ook groot dat deze weer snel terugkomt. Het is dan verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kan uw voetstand en looppatroon onderzoeken en zo de oorzaak achterhalen van de plaatselijke druk en wrijving waardoor de likdoorn ontstaan is. Wanneer een likdoorn zich tussen of op de tenen bevindt kan de podotherapeut een siliconen orthese maken om de plaats waar de likdoorn zich bevindt drukvrij te leggen. Wanneer u een likdoorn heeft onder de voorvoet of onder de hiel kunnen er podotherapeutische zolen worden gemaakt om de likdoorn drukvrij te leggen. De pijnklachten zullen dan snel verdwijnen en niet meer terugkeren. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.