Ga terug

Pijnklachten

Hamertenen of klauwtenen

Hamertenen en klauwtenen zijn standsafwijkingen waarbij de tenen krom gaan staan. Dit kan voorkomen bij alle tenen behalve de grote teen. Hamertenen en klauwtenen kunnen vervelende drukplekken en ongemakken met lopen veroorzaken. Er is een verschil tussen flexibele en rigide(verstijfde) hamertenen of klauwtenen. Een flexibele hamerteen of klauwteen heeft flexibele teengewrichten die met behulp van de vingers vrij gemakkelijk gestrekt kunnen worden. Doorgaans zijn flexibele hamertenen of klauwtenen minder pijnlijk dan rigide hamertenen of klauwtenen. De rigide hamerteen of klauwteen is niet met de vingers te strekken. De rigide hamerteen of klauwteen kan erg pijnlijk zijn en ernstige ongemakken met lopen veroorzaken.

Oorzaken hamertenen of klauwtenen

De oorzaak voor het ontwikkelen van klauwtenen of hamertenen is vaak een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. Deze dysbalans kan ontstaan door het dragen van te kleine schoenen waarbij tenen gaan klauwen omdat ze onvoldoende ruimte hebben. Ook kan een afwijkende voetstand of een foutief looppatroon waarbij instabiliteit in de voet ontstaat hamertenen of klauwtenen veroorzaken. Daarnaast kunnen onderliggende aandoeningen zoals diabetes, reuma of artrose een rol spelen bij het ontstaan van klauwtenen of hamertenen en komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen hamertenen of klauwtenen

Door de afwijkende stand bij klauwtenen of hamertenen ontstaat er vaak te veel druk aan de bovenkant van de tenen tegen de schoenen. Door deze aanhoudende druk ontstaat overmatige eeltvorming of een likdoorn wat een stekende pijn tijdens het lopen kan veroorzaken. Naast problemen op de tenen zelf kunnen klauwtenen of hamertenen ook klachten onder de voorvoet veroorzaken. Meestal gaat de standsafwijking namelijk gepaard met een doorgezakte voorvoet.

Behandeling hamertenen of klauwtenen

Doordat de meeste klachten bij hamertenen of klauwtenen ontstaan door druk en wrijving van schoenen tegen de bovenkant van de tenen is het erg belangrijk welke schoenen u draagt. U kunt het beste schoenen dragen met voldoende ruimte bij de tenen en een hoge teenbox. Let er daarnaast ook op dat er geen naden of stiksels in de schoen zitten ter hoogte van de klauwtenen of hamertenen en dat het materiaal soepel is. Overmatige eeltvorming of likdoorns op de tenen als gevolg van hamertenen of klauwtenen kunnen door een pedicure worden verwijderd. Soms helpt het echter niet voldoende om de juiste schoenen te kiezen en komt het eelt of de likdoorns erg snel weer terug na een pedicure behandeling. Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kan uw voetstand en looppatroon nauwkeurig analyseren en daarmee de oorzaak van ontstaan van de hamertenen of klauwtenen naar voren brengen. Zeker wanneer u ook last heeft van klachten onder de bal van de voet kan een podotherapeut uitkomst bieden. Voor de hamertenen of klauwtenen kan een siliconen orthese worden gemaakt om de drukplek drukvrij te leggen. Daarnaast kunnen podotherapeutische steunzolen worden gemaakt om de oorzaak van de hamertenen of klauwtenen aan te pakken en te zorgen dat het ongemak en de instabiliteit met lopen verminderd wordt.