Ga terug

Pijnklachten

Hallux Valgus

Hallux valgus of hallux abducto valgus is de benaming voor een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Deze standsafwijking gaat vaak gepaard met het ontstaan van een knobbel aan de zijkant van het grote teengewricht. Een hallux valgus komt erg veel voor en kan op elke leeftijd ontstaan. Echter komt het vooral voor bij oudere mensen.

De scheefstand van de grote teen bij een hallux valgus kan voor vervelende klachten zorgen. Er kan pijn ontstaan aan de knobbel aan de zijkant van het grote teengewricht door druk vanuit de schoenen. Daarnaast kan als gevolg van hallux valgus stijfheid en bewegingsbeperking in het grote teengewricht optreden. Bij een ernstige scheefstand kan het zijn dat de andere tenen in de verdrukking komen of dat er een drukplek of likdoorn tussen of op de tenen ontstaat.

Oorzaken hallux valgus

Een hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een veelvoorkomende oorzaak van hallux valgus is dan ook het dragen van (hak)schoenen die aan de voorkant op een punt uitlopen. In sommige families komt een hallux valgus vaker voor en is er waarschijnlijk sprake van een erfelijke oorzaak. Daarnaast kunnen aandoeningen zoals diabetes of reuma mogelijke oorzaken zijn voor het ontstaan van een hallux valgus. Een operatie aan de grote teen in het verleden verhoogd ook het risico op het ontwikkelen van een hallux valgus. Het komt echter ook bij kinderen op jonge leeftijd voor en bij jong volwassen mensen. Vaak is er dan een afwijking in de voet waardoor de teen tijdens het lopen en staan scheef wordt getrokken.

Symptomen hallux valgus

Een hallux valgus zorgt vaak voor klachten aan de grote teen zelf of op andere plaatsen in de voet. Door extra botvorming aan de zijkant van het grote teengewricht kan er een vervelende drukpijn ontstaan, vooral bij het dragen van smallere schoenen. Soms raakt de grote teen als gevolg van een hallux valgus de andere tenen waarbij er drukplekken kunnen ontstaan of standsafwijkingen van de andere tenen. De grote teen is vaak stijf en beweegt moeilijker waardoor het afwikkelen van de voet minder soepel verloopt bij een hallux valgus.

Behandeling hallux valgus

Het scheefgroeien van de grote teen bij een hallux valgus kan niet worden teruggedraaid. Het kan echter wel geremd worden en de klachten als gevolg van een hallux valgus kunnen worden behandeld. Wanneer u pijn heeft aan de knobbel aan de zijkant van het grote teengewricht is het allereerst belangrijk om schoenen te gaan dragen die voldoende ruimte geven en niet te veel druk geven tegen de knobbel. Vervelende drukplekken of eeltvorming aan de tenen als gevolg van hallux valgus kunnen worden verholpen door een siliconen orthese. Deze orthese kan een podotherapeut op afspraak voor u maken. Voor de behandeling van andere voetklachten als gevolg van een hallux valgus of om het scheefgroeien tegen te gaan kunnen er podotherapeutische steunzolen worden gemaakt. De druk onder de voet wordt daardoor optimaal verdeeld en de voet wordt gestimuleerd op de juiste manier af te wikkelen. Tijdens een afspraak kan uw persoonlijke situatie in kaart worden gebracht en krijgt u een passende behandeling.