Ga terug

Pijnklachten

Hallux rigidus

Hallux rigidus is de benaming voor een complete verstijving van het grote teengewricht of MTP-1 gewricht. Een hallux rigidus wordt onderscheiden van een hallux limitus omdat bij een hallux limitus wel sprake is van een verstijving van het grote teengewricht maar in tegenstelling tot bij een hallux rigidus is er nog wel een beetje beweging mogelijk in het gewricht. Een hallux rigidus komt niet heel vaak voor en zorgt vaak voor pijn en ongemak tijdens het lopen.

Oorzaken hallux rigidus

Een hallux rigidus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is niet altijd duidelijk wat deze afwijking veroorzaakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een trauma in het verleden is geweest waarbij het grote teengewricht beschadigd is geraakt en daardoor verstijfd is. Daarnaast kunnen aandoeningen zoals diabetes, jicht of reuma mogelijke oorzaken zijn voor het ontstaan van een hallux rigidus. Een operatie aan de grote teen in het verleden verhoogd ook het risico op het ontwikkelen van een hallux rigidus.

Symptomen hallux rigidus

Een hallux rigidus kan klachten veroorzaken aan de grote teen zelf maar er kunnen ook heel goed klachten op andere plaatsen in de voet ontstaan als gevolg van een hallux rigidus. Doordat het grote teengewricht niet kan buigen zal er tijdens het afwikkelen van de voet veel stress op het gewricht ontstaan wat een stekende pijn kan veroorzaken. Vaak zien we dat de afwikkeling die eigenlijk over het grote teengewricht moet verlopen zich verplaatst naar het midden van de voorvoet. Dat levert extra druk en wrijving op en mogelijk een overbelasting van andere gewrichten in de bal van de voet. En dan is de kans groot dat er pijnklachten ontstaan onder de voorvoet.

Behandeling hallux rigidus

De verstijving van het grote teengewricht bij een hallux rigidus kan niet worden teruggedraaid. De klachten als gevolg van een hallux rigidus kunnen echter wel worden behandeld. Wanneer u pijn heeft aan het grote teengewricht tijdens het afwikkelen van de voet is het allereerst belangrijk om schoenen te gaan dragen met een zoolverstijving. De voet zal dan beter afrollen en de druk op het gewricht neemt af. Bij een hallux rigidus is een goede schoen echter vaak niet afdoende om de klachten geheel te doen verdwijnen. Het is dan ook raadzaam om een afspraak te maken met de podotherapeut. De podotherapeut kan podotherapeutische steunzolen maken met een afwikkel verstijving precies onder het grote teengewricht van de hallux rigidus. De stress op het gewricht wordt dan echt zo goed als weggenomen waardoor pijnklachten zullen verdwijnen. Ook voor andere voetklachten als gevolg van een hallux rigidus zoals pijn onder de voorvoet kan de podotherapeut u helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.