Ga terug

Pijnklachten

SI-gewricht klachten

De pijn bij klachten in de onderrug komt vaak voor aan de sacro-iliacale gewrichten, ofwel de SI-gewrichten. De SI-gewrichten bevinden zich links en rechts van het midden van de onderrug en worden ook wel de heiligbeengewrichten genoemd. Deze gewrichten vormen de verbinding tussen de twee bekkenhelften en het heiligbeen. SI-gewricht klachten kunnen veel pijn veroorzaken en het kan ook uitstralen naar de billen of de benen. De pijn kan vanuit het SI-gewricht zelf komen maar soms blijkt ook het weefsel rondom het gewricht pijn uit te stralen.

Oorzaken SI-gewricht klachten
SI-gewricht pijn kan worden veroorzaakt door een trauma zoals een val op de bil(len) of wanneer iemand zich verstapt. Ook een gewrichtsblokkade of juist een verhoogde beweeglijkheid is een veel voorkomende oorzaak voor SI-gewricht klachten. Het kan echter ook ontstaan door zwaar werk waarbij veel tillen en bukken voorkomt of door een verkeerde houding. Een verkeerde houding is bijvoorbeeld een bekkenscheefstand wat vaak veroorzaakt wordt door een beenlengteverschil. In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor SI-gewricht klachten.

Symptomen SI-gewricht klachten
SI-gewricht pijn symptomen zijn meestal een zeurende pijn in de onderrug wat zowel links als rechts van het midden kan voorkomen. De pijn kan uitstralen tot in de billen en het bovenbeen. SI-gewricht klachten kunnen optreden bij staan, zitten, lopen, bukken of specifieke draaibewegingen.

Behandeling SI-gewricht klachten
Het behandelen van SI-gewricht klachten hangt af van de oorzaak. Bij acute klachten is het mogelijk dat er na een aantal weken vanzelf herstel optreedt en de lage rugklachten verdwijnen. Nemen de klachten echter toe in plaats van af dan is het verstandig om een behandeling niet uit te stellen. Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie of manuele therapie worden verholpen. Het gewricht kan worden losgemaakt en eventueel kunnen mobiliserende oefeningen helpen om terugval te voorkomen. Het kan echter zijn dat er geen blokkade is maar dat er toch SI-gewricht klachten zijn of dat een behandeling bij de fysiotherapeut slechts zeer kort effect heeft voordat de klachten weer in dezelfde mate terugkomen. Mogelijk is dan een onderliggend probleem in de stand van de voeten of een beenlengteverschil de oorzaak van de SI-gewricht pijn. Een bezoek aan de podotherapeut is dan raadzaam. De podotherapeut kan de stand van uw voeten, benen en rug analyseren en kijken of er correctie nodig is vanuit de voeten. Wanneer dat het geval is kunnen podotherapeutische zolen worden aangemeten die het bekken en de SI-gewrichten weer in de juiste stand brengen zodat de Si-gewricht klachten verholpen kunnen worden. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.