Ga terug

Pijnklachten

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom. De vergroeiing kan zowel op jongere als op latere leeftijd leeftijd ontstaan en komt bij meisjes vaker voor dan bij jongens. Wanneer de wervelkolom een bocht naar één kant maakt spreekt men van een scoliose in de vorm van een C. Vaak zijn er echter twee bochten aanwezig waardoor er een scoliose in de vorm van een S ontstaat. Bij grotere bochten kun je het volgende aan je rug zien: je rug is niet recht, je schouders en schouderbladen staan niet op gelijke hoogte en de taille is links en rechts niet gelijk van vorm. Door de scheefstand bij een scoliose ontstaat er disbalans en ongelijke spierbelasting waardoor er vaak rugklachten ontstaan.

Oorzaken Scoliose
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van een scoliose. Een scoliose kan aangeboren zijn waarbij er vaak sprake is van een verkeerde aanleg van de ruggenwervels. Een aangeboren scoliose wordt meestal pas op latere leeftijd ontdekt. Een andere oorzaak van scoliose is een beenlengteverschil waardoor de wervelkolom scheef groeit om het beenlengteverschil te compenseren. Wanneer iemand pas op latere leeftijd een scoliose krijgt dan is meestal het gevolg van veroudering. Er zijn ook gevallen waarbij er geen duidelijke oorzaak is voor het ontstaan van een scoliose, waarbij mogelijk genetische factoren een rol spelen.

Symptomen Scoliose
De zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom kan rugklachten veroorzaken doordat er een ongelijke belasting ontstaat in houdingsspieren en gewrichten. Veel voorkomende symptomen van scoliose zijn lage rugklachten die zowel eenzijdig als aan beide kanten van de onderrug pijn veroorzaken. In meer ernstige gevallen kunnen er ook pijnklachten in de bovenrug of zelfs ademhalingsproblemen ontstaan. Een (lichte) scoliose kan echter ook voorkomen zonder dat er pijnklachten aanwezig zijn.

Behandeling Scoliose
De behandeling van een scoliose hangt af van de oorzaak en of er klachten aanwezig zijn als gevolg van de scoliose. Over het algemeen geldt echter dat hoe eerder de aandoening ontdekt wordt, hoe groter de kans op herstel. Een (kinder)fysiotherapeut kan helpen om indien te proberen de houding te verbeteren. Ook kan een brace of korset gebruikt worden om te voorkomen dat de scoliose erger wordt. Wanneer de scoliose het gevolg is van een beenlengteverschil dan is het verstandiger om een afspraak te maken bij een podotherapeut. Een podotherapeut kan het beenlengteverschil en de houding corrigeren door middel van op maat gemaakte podotherapeutische zolen. Helaas helpt een conservatieve aanpak voor een scoliose niet altijd en is soms een operatie nodig om de klachten te verminderen of te verhelpen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.