Ga terug

Pijnklachten

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. Deze zenuwpijn wordt veroorzaakt doordat er druk aanwezig is op een zenuw, de nervus ischiadicus. Dit is de langste zenuw van het lichaam die zijn oorsprong heeft in het ruggenmerg en via de bil langs de achterkant van het been naar de voet loopt. De druk op de nervus ischiadicus zorgt ervoor dat de zenuw geïrriteerd raakt waardoor uitstralende pijn kan ontstaan die veel lijkt op de pijn bij een hernia. Deze pijn wordt ischias genoemd.

Oorzaken ischias
Het ontstaan van ischias kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een afwijkende stand van de rug, benen of voeten, een verkeerde houding, zwangerschap, strakke spieren in de rug of bil, en/of het niet goed functioneren van de gewrichten in de rug of het bekken. Ook kunnen een lage weerstand door langdurige stress, kou of griep een rol spelen in het ontstaan van ischias klachten.

Symptomen ischias
Ischias kenmerkt zich onder meer door pijnscheuten vanuit de onderrug die uitstralen naar een been. De symptomen bij ischias kunnen variëren van een stekende pijn tot een continue zeurende pijn. Daarnaast zijn neurologische klachten als een dof gevoel, tintelingen of verminderde spierkracht in het been veel voorkomende ischias symptomen als geovlg van de druk op de zenuw.

Behandeling ischias
Een ischias behandeling hangt af van de oorzaak. Om andere ernstige oorzaken van de klachten uit te sluiten zoals een verzakking of een hernia is het allereerst verstandig om uw huisarts te raadplegen. Ischias zonder dieper liggende oorzaak kent meestal een natuurlijk herstel binnen 6 weken. Wanneer de klachten langer aanwezig zijn is het mogelijk dat een afwijkende stand van de benen of de rug de ischias klachten veroorzaakt. In dat geval kan een podotherapeut uitkomst bieden. Door de stand van de voeten, benen en rug ten opzichte van elkaar te onderzoeken kunnen mogelijke afwijkingen door de podotherapeut in verband worden gebracht met de ischias klachten. Wanneer dat het geval is kunnen podotherapeutische zolen worden aangemeten die het bekken en de gewrichten in de rug weer in de juiste stand brengen zodat de ischias klachten verholpen kunnen worden. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.