Ga terug

Pijnklachten

Hernia

Een hernia of hernia nucleus pulposi is een uitstulping van een tussenwervelschijf die druk geeft op een zenuw waardoor deze beknelt raakt. De beknelling van de zenuw leidt tot pijnklachten in de rug en mogelijk ook tot uitstralende pijn in één been. De pijn bij een hernia wordt vaak ten onrechte verward met ischias. Het verschil is echter dat bij ischias er geen sprake is van een uitstulping van een tussenwervelschijf maar dat er door een andere oorzaak druk op een zenuw ontstaat.

Oorzaken hernia
Een tussenwervelschijf heeft een soort zachte kern. Bij een hernia komt deze kern naar buiten en die geeft vervolgens de beknelling of druk op de zenuw waardoor de hernia klachten ontstaan. hoe het komt dat een tussenwervelschijf gaat uitstulpen kan verschillende oorzaken hebben. Intensief werk of veel tillen is een van deze oorzaken. Een hernia is het gevolg van letsel dat door een grote drukverhoging in de tussenwervelschijf ontstaan is. Dit soort letsel kan ook ontstaan door het maken van een ongewone beweging.

Symptomen hernia
De symptomen bij een hernia zijn een scherpe pijn in de rug met daarbij tintelingen en prikkelingen in één bil of been. Er kan sprake zijn van een doof gevoel en krachtsverlies in het been. De pijn bij een hernia verergert bij hoesten, niezen of persen.

Behandeling hernia
Bij een hernia behandeling is het allereerst verstandig om uw huisarts te raadplegen. Vaak is het namelijk eerst nodig om aanvullend onderzoek te doen om een hernia aan te kunnen tonen. Met behulp van een röntgenfoto, CT-scan of een MRI-scan kan een uitstulping van een tussenwervelschijf in beeld worden gebracht. Van alle hernia’s herstelt tussen 70 en 80 procent zonder operatie. Een conservatieve hernia behandeling heeft dus absoluut de voorkeur. Wanneer er sprake is van een afwijkende stand in het bekken of de rug of bij een beenlengteverschil is het verstandig om een podotherapeut te raadplegen. Door de stand van de voeten, benen en rug ten opzichte van elkaar te onderzoeken kunnen mogelijke afwijkingen door de podotherapeut in verband worden gebracht met de hernia klachten. Wanneer dat het geval is kunnen podotherapeutische zolen worden aangemeten die het bekken en de gewrichten in de rug weer in de juiste stand brengen zodat de hernia klachten verholpen kunnen worden. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.