Ga terug

Pijnklachten

Ziekte van Sever

De ziekte van Sever, of Morbus Sever Schinz, is de benaming voor hielpijn bij kinderen. Er is sprake van een ontsteking of irritatie van de groeischijf van het hielbeen wat een scherpe of stekende pijn veroorzaakt achterop het hielbeen net onder de aanhechting van de achillespees. De ziekte van Sever of morbus Sever komt alleen voor bij kinderen in de groei tussen de leeftijd van 8 tot 13 jaar. De ziekte van Sever openbaart zich vooral tijdens een groeispurt en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Oorzaken ziekte van Sever

De ziekte van Sever of Morbus Sever wordt veroorzaakt door trekkracht van de achillespees aan het hielbeen of door overdruk op het hielbeen. Kinderen die zeer actief aan sport doen of kinderen met overgewicht hebben meer kans op het ontwikkelen van de ziekte van Sever of morbus Sever. Ook veel lopen op blote voeten vergroot het risico op het ontstaan van deze aandoening.

Symptomen ziekte van Sever

Symptomen bij de ziekte van Sever of morbus Sever zijn een scherpe, stekende pijn achterop het hielbeen. Druk op het hielbeen is ook pijnlijk. De pijn verergert bij belasting en is vooral aanwezig tijdens en na actief sporten. Soms is er sprake van roodheid, zwelling en warmte. In rust nemen de klachten als gevolg van de ziekte van Sever of morbus Sever af.

Behandeling ziekte van Sever

De hielpijn kan erg vervelend zijn voor een kind en het kan het plezier in gezonde activiteiten als sporten of gym aanzienlijk verminderen. Alhoewel de ziekte van Sever of morbus Sever niet gevaarlijk is en het meestal na de groeiperiode vanzelf weer verdwijnt kan het toch verstandig zijn om het wel te laten behandelen. Het kan helpen om rekoefeningen te doen voor de kuitspieren om de trekkracht op het hielbeen te verminderen. Daarnaast kan het dragen van stevige schoenen met een dempende zool helpen om de klachten als gevolg van de ziekte van Sever of morbus Sever te verminderen. Wanneer dit niet voldoende helpt is het verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kan door middel van een onderzoek een doelgerichte behandeling voor de ziekte van Sever of morbus Sever inzetten. Meestal bestaat deze behandeling uit een advies in belasting en belastbaarheid en een schoenadvies. Daarnaast kunnen er podotherapeutische zolen op maat worden gemaakt die er voor zorgen dat de trekkracht en de overdruk op het hielbeen meteen verminderen. Vaak is een behandeling slechts tijdelijk nodig en verdwijnt de ziekte van Sever of morbus Sever wanneer het kind stopt met groeien vanzelf. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.