Ga terug

Pijnklachten

Hielspoor

Hielspoor, fasciitis plantaris of peesplaatontsteking is een van de meest voorkomende voetklachten en veroorzaakt pijn aan de onderkant van de hiel of in de voetholte. De pijn ontstaat door een overbelasting van de peesplaat aan de onderkant van de voet. Deze peesplaat wordt ook wel de plantaire fascie genoemd en heeft als belangrijkste functie om het voetgewelf in stand te houden en te stabiliseren. In de volksmond worden de termen hielspoor, fasciitis plantaris en peesplaatontsteking door elkaar heen gebruikt waarbij het in de meeste gevallen gaat om een overbelasting van de plantaire fascie. In sommige gevallen is er echter een doornvormige verkalking (een hielspoor) ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat bij het hielbeen aanwezig. Deze overmatige botvorming bij een hielspoor kan de omliggende structuren gaan irriteren.

Oorzaken hielspoor

Hielspoor of fasciitis plantaris kan verschillende oorzaken hebben. Het dragen van verkeerd schoeisel zoals bepaalde typen instappers, slippers of schoenen die erg slap zijn geven de voet geen stevigheid of stabiliteit waardoor er overbelasting kan ontstaan op de plantaire fascie. Daarnaast geeft een staand beroep of intensief sporten zoals hardlopen meer risico op het ontwikkelen van hielspoor of fasciitis plantaris. Een andere veelvoorkomende oorzaak is een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon. Wanneer u een doorgezakte voet of platvoet heeft of wanneer de voet teveel naar binnen kantelt tijdens het lopen is de trekkracht op de peesplaat groter wat kan leiden tot hielspoor of fasciitis plantaris. Anderzijds hebben mensen met een holvoet vaak van nature een verhoogde spanning op de peesplaat en meer druk op de hiel. Daarnaast kan een beenlengteverschil of scheefstand in de houding zorgen voor een te grote eenzijdige belasting waarbij de ene voet meer belast wordt dan de andere voet wat ook hielspoor of fasciitis plantaris kan veroorzaken.

Symptomen hielspoor

De symptomen bij hielspoor of fasciitis plantaris zijn een scherpe of stekende pijn in de hiel of in de voetholte. Kenmerkend zijn de meestal hevige opstart klachten ‘s ochtends bij het opstaan of na lang te hebben gezeten. De klachten verergeren tijdens belasting en nemen af in rust. Ter hoogte van de pijnlijke plek kunnen er ontstekingsverschijnselen zoals zwelling, roodheid en warmte ontstaan.

Behandeling hielspoor

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het behandelen van hielspoor of fasciitis plantaris.
Allereerst zijn er dingen die u zelf thuis kunt doen zoals het dragen van goed schoeisel wat voldoende stevigheid en stabiliteit aan de voet geeft. Daarnaast kunt u als behandeling voor hielspoor of fasciitis plantaris rekoefeningen doen voor de kuitspieren en de voetholte masseren met behulp van een balletje of een fles met water. Dit heeft een ontspannend effect op de plantaire fascie en bevordert de doorbloeding in het peesweefsel waardoor het sneller kan herstellen. Uiteraard is het van belang om voldoende rust te nemen als dat mogelijk is en om niet te blijven sporten met hielspoor of fasciitis plantaris.
Het kan zijn dat bovengenoemde inspanningen niet helpen en dat de klachten aanwezig blijven. In dat geval is het raadzaam om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kan door middel van een onderzoek de oorzaak achterhalen van het ontstaan van hielspoor of fasciitis plantaris. Zodra de oorzaak duidelijk is kan er ook een betere en meer doelgerichte behandeling worden gestart. Wanneer een afwijking in uw voetstand of looppatroon de oorzaak is voor hielspoor of fasciitis plantaris kan dit worden gecorrigeerd door middel van podotherapeutische zolen. Ook zal de podotherapeut u voorzien van een gericht advies over het dragen van schoenen en het uitvoeren van oefeningen en andere tips voor thuis. Hielspoor of fasciitis plantaris kan een hardnekkig probleem zijn en hoe eerder het behandeld wordt hoe sneller en beter het zal herstellen. Blijf daarom niet lopen met deze klachten en laat het op tijd behandelen door een specialist. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact met ons op.