Ga terug

Pijnklachten

Inversietrauma

het verzwikken van de voet of het “door de enkel gaan” waarbij de enkel naar buiten ‘klapt’ wordt een inversietrauma genoemd. Een inversietrauma geeft pijn aan de buitenzijde van de enkel en de enkel kan dik worden. De pijn kan ervoor zorgen dat lopen moeilijk wordt of zelfs onmogelijk. Bij een inversietrauma komen de buitenste enkelbanden maximaal op rek. Dit kan leiden tot scheurtjes of zelfs een volledig gescheurde enkelband.

Oorzaken inversietrauma

Iedereen is ooit wel eens “door zijn enkel gegaan”. Een verkeerde stap, een kuiltje of een ongelijke ondergrond zijn veel voorkomende oorzaken van een inversietrauma. Er zijn echter ook mensen waarbij een inversietrauma wekelijks voorkomt. In dat geval kan er niet meer gesproken worden van een misstap maar zit de oorzaak in de voet zelf. Meestal is er dan sprake van hypermobiliteit in de enkelgewrichten waardoor de kans op een inversietrauma groter is.

Symptomen inversietrauma

Symptomen van een inversietrauma kunnen variëren van lichte pijn tot zeer hevige pijn aan de buitenkant van de enkel. Daarnaast kan de enkel door zwelling dik worden en kan er een blauwe verkleuring ontstaan na een inversietrauma. De pijn is bij vrijwel elke beweging van de voet voelbaar en lopen wordt daardoor erg pijnlijk. Na een inversietrauma is er vaak ook een instabiel gevoel in de enkel doordat de opgerekte enkelbanden minder stevigheid geven.

Behandeling inversietrauma

Het verloop van de klachten als gevolg van een inversietrauma is erg verschillend. Dit is afhankelijk van hoe hard u door de enkel gaat en of het vaker is voorgekomen. De enkelbanden kunnen namelijk blijvende schade oplopen na een of meerdere inversietrauma’s. Het is belangrijk om stevige schoenen te dragen en bij voorkeur hogere schoenen die ook de enkel omsluiten. Daarmee ondersteunt u de functie van de enkelbanden vanuit de schoenen en wordt een nieuw inversietrauma voorkomen.

Wanneer klachten langdurig aanwezig blijven of wanneer u vaak door de enkel zwikt is het raadzaam om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kan de mobiliteit van uw enkels en de voetstand analyseren op afwijkingen die een oorzaak kunnen zijn van langdurige klachten of van een telkens terugkerend inversietrauma.

Vervolgens kunnen er podotherapeutische zolen op maat worden gemaakt die er voor zorgen dat de trekkracht op de buitenste enkelbanden vermindert wordt waardoor de klachten kunnen verdwijnen. Daarnaast zullen de zolen door op de juiste plaatsen ondersteuning en correctie aan de voet te geven de kans op een terugkerend inversietrauma aanzienlijk verminderen.