Pijnklachten
Artrose enkel
Artrose van het enkelgewricht is een aandoening waarbij het kraakbeen van het enkelgewricht in kwaliteit achteruitgaat en uiteindelijk zelfs geheel kan verdwijnen. Dit wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming, gaan de botten die het enkelgewricht vormen het dragende oppervlak vergroten om de druk op het enkelgewricht te verminderen. Daardoor kunnen er bij artrose van het enkelgewricht uitsteeksels groeien aan de botten, ook wel osteofyten genoemd. Door de slijtage bij artrose van het enkelgewricht komen de uiteinden van de botten tegen elkaar aan bij beweging van het gewricht. Dit kan veel pijn veroorzaken.
Oorzaken artrose enkel
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor artrose van het enkelgewricht. Wel zijn er een aantal risicofactoren. Wanneer u stijve gewrichten heeft met verminderde beweeglijkheid is de kans op het ontstaan van artrose van het enkelgewricht groter. In sommige families komt artrose vaker voor en is er sprake van een erfelijke vorm van artrose. Daarnaast kunnen systeemaandoeningen zoals diabetes of reuma mogelijke oorzaken zijn. Een breuk in het verleden of een standsafwijking van de voet vergroot ook het risico op het ontstaan van artrose in het enkelgewricht.
Symptomen artrose enkel
De gewrichtsslijtage bij artrose in de enkel zorgt voor een zeurende of stekende pijn in het enkelgewricht. Vooral bij het opstaan uit bed in de ochtend of na lang zitten is de pijn het ergst en de enkel voelt dan erg stijf aan. Traplopen, fietsen of wandelen is ook vaak pijnlijk bij artrose in de enkel.
Behandeling artrose enkel
Artrose is een proces wat progressief is. Dat betekent dat het niet beter wordt, maar geleidelijk steeds iets erger. Er bestaat dan ook geen behandeling waarmee de slijtage van het enkelgewricht gestopt kan worden. Echter kunnen de klachten als gevolg van de artrose vaak wel worden verminderd of verholpen. De behandeling is vooral gericht op het verminderen van het buigen van het enkelgewricht met lopen. Het dragen van schoenen met een stevige hielkap en schoenen die tot boven de enkel komen kunnen daarvoor helpen. Naast het geven van een klachtgericht schoenadvies kan een podotherapeut ook steunzolen maken om de enkel te ondersteunen en de druk op het gewricht te verminderen. Daardoor wordt de enkel ontlast en zullen de klachten verminderen of verdwijnen.