Ga terug

Pijnklachten

Vermoeide benen

Vermoeide benen is iets wat iedereen wel eens heeft. Na een lange dag veel staan of lopen op het werk of na een dagje winkelen bijvoorbeeld is dat ook een heel normaal verschijnsel. Er is echter verschil in hoe snel en hoe vaak iemand last van vermoeide benen heeft. Sommige mensen hebben al na een kleine afstand lopen of een aantal uur staan veel last van vermoeide benen. In dat geval is er meer sprake van chronisch vermoeide benen. Dit kan erg vervelend zijn en mogelijk zorgt het voor beperkingen in het dagelijks functioneren.

Oorzaken vermoeide benen

Vermoeide, pijnlijke benen kan verschillende oorzaken hebben. Een tijdelijke toename van belasting, zoals een dag slenteren door de stad of bijvoorbeeld na intensief sporten kan vermoeide benen veroorzaken. Dit is echter niet de vermoeidheid waarbij behandeling nodig is. Wanneer vermoeide benen dagelijks terugkeren terwijl er geen toename in belasting is dan is er sprake van chronische vermoeide benen. Een verkeerde stand van de voeten is een veel voorkomende oorzaak voor vermoeide benen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij platvoeten, een verkeerde afwikkeling van de voet of een holvoet. De spieren in je voeten, enkels en benen zijn dan continu bezig met het corrigeren van je lichaamshouding ten opzichte van je voeten. Dit is erg vermoeiend voor je spieren, wat kan leiden tot een zwaar gevoel in de benen. Vermoeide of pijnlijke benen kan echter ook een teken zijn van een onderliggend probleem zoals een slechte doorbloeding.

Symptomen vermoeide benen

Bij vermoeide benen kunnen klachten aanwezig zijn zoals, lome, zware, tintelende gevoelens aan de benen, pijnlijke benen en nachtelijke (kuit) krampen. Spataderen kunnen daarbij ook aanwezig zijn. Ook kunnen zogenaamde “restless legs” (rusteloze benen) klachten optreden. Hierbij is er een onbedwingbare bewegingsdrang die vooral optreedt in rust en vooral in liggende houding. De klachten bij vermoeide benen verergeren door belasting en nemen af in rust.

Behandeling vermoeide benen

Wanneer u slechts af en toe last heeft van vermoeide of pijnlijke benen is dat vrij normaal en is een behandeling wellicht niet nodig. Bij dagelijks terugkerende of chronische vermoeide benen kan een behandeling wel een oplossing voor vermoeide benen zijn. Als een verkeerde voetstand zware of vermoeide benen veroorzaakt, kan een podotherapeut nauwkeurig de voetstand onderzoeken. Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand als oorzaak voor vermoeide of pijnlijke benen kunnen er steunzolen worden gemaakt die de voetstand corrigeren. Door het corrigeren van de stand van de voeten hoeven de benen zich minder in te spannen. Indien nodig kan aanvullende fysiotherapie of oefentherapie worden geadviseerd. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.