Ga terug

Pijnklachten

Shin splints

Shin Splints is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de scheenbenen. Tegenwoordig spreekt men ook vaak van het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). Shin splints klachten zijn hardnekkige klachten en het geneest doorgaans langzaam. Het adagium ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaat hier dus ondubbelzinnig op. Gezien het feit dat het hier gaat om een typische overbelastingsblessure kunt u daar zelf actief een rol bij spelen. Shin splints is te herkennen aan hoge spanning en een zeurende of stekende pijn in de schenen. Vaak zijn er klachten aan de binnenrand van het scheenbeen of juist aan de buitenrand van het scheenbeen voelbaar.

Oorzaken shin splints

Shin Splints wordt altijd veroorzaakt door overbelasting en daarom is het een veel voorkomende aandoening onder (beginnende) sporters en met name hardlopers worden vaak de dupe. In een te korte tijd te lang en te veel sporten waarbij de spieren van het scheenbeen onvoldoende rust krijgen om volledig te herstellen kan shin splints veroorzaken. Ook hardlopen op een te harde of ongelijke ondergrond in combinatie met slecht schoeisel kan leiden tot overbelasting van de scheenbeenspieren. Naast risicofactoren van buitenaf kan het ook zijn dat de oorzaak voor shin splints zit in een verkeerde stand of beweeglijkheid van de voeten. zo’n standafwijking in de voet kan leiden tot overpronatie, waarbij de voeten overmatig naar binnen kantelen. Dit geeft meer trekkracht op de spieren in het scheenbeen waardoor shin splints kan ontstaan.

Symptomen overbelasting achterste scheenbeenspier

Het bekendste symptoom van shin splints is een stekende pijn aan de binnenzijde of de buitenzijde van het scheenbeen. Het komt het vaakst voor aan de binnenkant van het scheenbeen, enkele centimeters boven de enkel. Aanvankelijk treedt de pijn bij shin splintsvooral op tijdens belasting, maar als de blessure chronisch wordt treedt het ook op tijdens rust.

Behandeling shin splints

Een behandeling voor shin splints is geheel afhankelijk van de oorzaak van de klachten Probeer altijd de oorzaak van uw blessure te achterhalen en (indien mogelijk) weg te nemen. De blessure kan altijd genezen maar als de boosdoener niet wordt aangepakt zullen de klachten weer terug komen. Aangezien het om een overbelasting gaat zal te veel belasting door sport of andere activiteiten verminderd of (tijdelijk) gestopt moeten worden. Daarnaast is het dragen van de juiste (sport)schoenen van groot belang. Bij een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon als oorzaak voor shin splints klachten kan dit gecorrigeerd worden door middel van podotherapeutische zolen. Ook is het verstandig om oefeningen te doen om de aangedane spieren op te rekken en te ontspannen. Een podotherapeut kan u advies geven welke oefeningen u kunt doen, welke schoenen voor u goed zijn en of het nodig is om podotherapeutische zolen aan te meten. Eventueel kan aanvullend fysiotherapie als shin splints behandeling worden geadviseerd. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.