Ga terug

Pijnklachten

X-benen

X-benen of genua valga is de benaming voor een standsafwijking waarbij de knieën overdreven naar binnen gekanteld staan. De benen staan van voren gezien in de vorm van een ‘X’. Deze standsafwijking van de benen gaat vaak gepaard met het naar binnen kantelen van de voeten. Bij jonge kinderen vanaf het derde tot en met het 6e levensjaar zijn X-benen heel normaal en hoort het bij de ontwikkeling. vanaf het zevende levensjaar moeten de benen ongeveer weer recht staan. Het gebeurt echter regelmatig dat de benen niet recht gaan staan en dat iemand blijvend X-benen heeft. In dat geval is er sprake van een standsafwijking. Deze afwijking kan klachten veroorzaken aan de knieën doordat er ongelijke belasting bestaat tussen de binnenkant en de buitenkant van het kniegewricht.

Oorzaken X-benen

Bij aanhoudende X-benen na het zevende levensjaar betreft het meestal een erfelijke afwijking. Bij volwassenen kunnen artrose, een botbreuk of slijtage van het kniegewricht een oorzaak zijn voor het ontstaan van X-benen. Daarnaast kunnen X-benen (deels) een gevolg zijn van het overdreven naar binnen kantelen van de voeten.

Symptomen X-benen

X-benen kunnen voorkomen zonder dat er klachten aanwezig zijn, maar de kans op knieklachten is wel groter dan bij iemand met rechte benen. Wanneer er klachten ontstaan is dat vaak aan de binnenkant van de knie. Naast knieklachten kunnen er instabiliteitsklachten ontstaan en kunnen bepaalde spieren en pezen sneller overbelast raken als gevolg van X-benen.

Behandeling X-benen

Wanneer er geen klachten zijn is het niet noodzakelijk om X-benen te corrigeren. Bij een ernstige standsafwijking of bij een afwijking aan één been is het wel verstandig om preventief een keer een podotherapeut er naar te laten kijken. Indien bij de ontwikkeling van uw kind na het zevende levensjaar nog steeds X-benen aanwezig zijn is het eveneens raadzaam om een podotherapeut te consulteren. Wanneer er wel klachten aanwezig zijn aan het kniegewricht of aan de spieren en banden rondom het kniegewricht zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Zo kan een fysiotherapeut lokaal de knie behandelen door middel van oefeningen of door spierontspannende technieken. Wanneer de X-benen echter grotendeels worden veroorzaakt doordat de voeten overmatig naar binnen gekanteld staan, is een behandeling door een podotherapeut wellicht effectiever. De afwijkende voetstand en daarmee de X-benen kunnen dan met behulp van steunzolen worden gecorrigeerd. Daardoor zullen de voeten en knieën rechter komen te staan en de knieklachten als gevolg van X-benen zullen verminderen of verdwijnen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.