Ga terug

Pijnklachten

Tractus iliotibialis frictiesyndroom

Het tractus iliotibialis frictie syndroom is een blessure die pijn veroorzaakt aan de buitenkant van de knie. Deze aandoening wordt ook wel een ‘Runners knee’ of ‘lopersknie’ genoemd omdat het meestal veroorzaakt wordt met sporten. De tractus iliotibialis is een bindweefselplaat die vanaf de heup langs de zijkant van het bovenbeen en de buitenzijde van de knie loopt en aanhecht aan het onderbeen net onder de knie. De tractus iliotibialis heeft als functie het leveren van stabiliteit aan de buitenkant van de knie.

Oorzaken tractus iliotibialis frictie syndroom

Het tractus iliotibialis frictie syndroom wordt veroorzaakt door overbelasting. De aandoening komt meestal voor bij sporters en vooral bij mensen die hardlopen. Met name de beginnende hardloper is gevoelig voor het ontwikkelen van het tractus iliotibialis frictie syndroom. Wanneer de knieën overdreven naar binnen draaien door een afwijkende stand of beweging van de voeten is het risico ook groter op het ontstaan van deze blessure.

Symptomen tractus iliotibialis frictie syndroom

Overbelasting van de tractus ilotibialis kenmerkt zich door pijn aan de buitenkant van de knie. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn. Deze pijn treedt met name op tijdens het sporten en neemt af in rust.

Behandeling tractus iliotibialis frictie syndroom

Zoals gezegd komt het tractus iliotibialis frictie syndroom vooral voor bij sporters. Het is van belang om voldoende rust te nemen zodat het bindweefsel zich kan herstellen. Daarnaast is het erg belangrijk welke (sport)schoenen u draagt. Deze moeten voldoende schokdemping geven en stevigheid aan de voeten zodat de knie tijdens het sporten niet alle kanten op kan maar stabiliteit heeft. Wanneer klachten aanwezig blijven kunt u een afspraak maken bij de podotherapeut om na te gaan of er afwijkingen zijn in de voetstand of het looppatroon als oorzaak voor uw klachten. Door middel van steunzolen kan dit effectief worden behandeld. Daarnaast kan de podotherapeut u een schoenadvies geven voor dagelijks gebruik en voor sportieve activiteiten. Eventueel kan aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.