Ga terug

Pijnklachten

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een knieklacht die pijn veroorzaakt rondom de knieschijf (de patella). De knieschijf of patella beweegt in een groeve van het bovenbeen wanneer de knie buigt of strekt. Wanneer de patella niet goed beweegt of ‘spoort’ in deze groeve kan het patellofemoraal pijnsyndroom ontstaan. Het kraakbeen aan de achterzijde van de patella wordt aangetast door het foutief bewegen van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen. De knieklacht komt voornamelijk voor bij tieners en bij vrouwen en de meeste pijn treedt op bij lang zitten. Daardoor wordt het patellofemoraal pijnsyndroom soms ook ‘theaterknieën’ genoemd.

Oorzaken patellofemoraal pijnsyndroom

De oorzaak van patellofemoraal pijnsyndroom is niet altijd duidelijk. Meestal ontstaan de klachten door een verkeerde stand van de knie of doordat de knie met lopen teveel naar binnen draait. Vaak gaat dit gepaard met het overdreven naar binnen kantelen van de voeten. Sporters hebben meer kans op het ontwikkelen van het patellofemoraal pijnsyndroom doordat de knieën vaak enorm worden belast tijdens het sporten.

Symptomen patellofemoraal pijnsyndroom

Symptomen die optreden bij het patellofemoraal pijnsyndroom zijn pijn op, onder of rondom de knieschijf. Deze symptomen treden meestal vooral op tijdens langdurig zitten met gebogen knieën zoals bij autorijden. Ook hurken, knielen, traplopen of fietsen is pijnlijk bij een patellofemoraal pijnsyndroom. De pijn neemt af in rust en door het strekken van de knie.

Behandeling patellofemoraal pijnsyndroom

Een patellofemoraal pijnsyndroom behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de aard van de klachten. Zoals gezegd ontstaat het patellofemoraal pijnsyndroom meestal als gevolg van het niet goed bewegen van de knieschijf in het gootje van het bovenbeen. Het is van belang om activiteiten waarbij er veel belasting op het aangedane kniegewricht komt te minderen of tijdelijk te staken. Mogelijk gaan de klachten bij patellofemoraal pijnsyndroom na verloop van tijd vanzelf over. Wanneer klachten aanwezig blijven kunt u een afspraak maken bij de podotherapeut om na te gaan of er afwijkingen zijn in de voetstand of het looppatroon als oorzaak voor uw klachten. een dergelijke afwijking in de voet kan namelijk de oorzaak zijn voor het niet goed functioneren van de aangedane knie. Door middel van podotherapeutische zolen kan dit effectief worden behandeld. Daarnaast kan de podotherapeut u een schoenadvies geven voor dagelijks gebruik en voor sportieve activiteiten. Eventueel kan aanvullend fysiotherapie als patellofemoraal pijnsyndroom behandeling worden geadviseerd. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.