Ga terug

Pijnklachten

Overbelasting kniebanden

Aan de binnenkant en de buitenkant van het kniegewricht bevinden zich de kniebanden. De knieband aan de binnenzijde van de knie wordt de binnenste of mediale knieband en de knieband aan de buitenzijde van het kniegewricht de buitenste of laterale knieband. Deze kniebanden hebben als taak om de knie in zijn functie te ondersteunen en het gewricht te verstevigen. Wanneer er echter teveel van de kniebanden gevraagd wordt kan er een overbelasting ontstaan wat pijnklachten of zelfs een verrekte knieband kan veroorzaken. Overbelaste kniebanden kenmerken zich door een stekende pijn aan de binnen- of de buitenkant van de knie en kunnen veel ongemak met lopen veroorzaken.

Oorzaken overbelasting kniebanden

De kniebanden kunnen opgerekt worden of afscheuren bij een plotselinge zijdelingse beweging van de knie. Dit komt voornamelijk voor bij een val, een plotselinge verdraaiing of als gevolg van een sportblessure. Er kan echter ook een overbelasting van de kniebanden optreden als gevolg van een afwijkende stand, zoals een X- of O-stand, of beweging van de knie. Dit kan op zijn beurt weer een gevolg zijn van een verkeerde voetstand zoals een overdreven naar binnen kanteling of een overdreven naar buiten kanteling van de voet. De knie reageert op deze kanteling door naar binnen of naar buiten te draaien waardoor de belasting op de binnenste of de buitenste knieband te groot kan worden, met een overbelaste knieband tot gevolg.

Symptomen overbelasting kniebanden

Overbelaste of verrekte kniebanden kenmerken zich door een stekende pijn aan de binnen- of de buitenkant van de knie. Deze pijn is voornamelijk aanwezig tijdens of na belasting door lopen of sporten en neemt af in rust. Ook ‘s nachts kunnen pijnklachten aanwezig zijn wanneer de knieën op elkaar liggen.

Behandeling overbelasting kniebanden

De oplossing of behandeling voor overbelaste kniebanden hangt af van de oorzaak. Wanneer het is ontstaan als gevolg van een trauma door bijvoorbeeld sporten is het goed mogelijk dat de klachten met voldoende rust vanzelf genezen. Indien de klachten echter niet minder worden of als de oorzaak een afwijking in de stand of beweeglijkheid van de knie is, is behandeling door een specialist nodig. Het is dan verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut om de stand en het functioneren van de knieën en de voeten te laten onderzoeken. Wanneer er een duidelijk verband is te leggen tussen de stand of het functioneren van de knie en de overbelasting van de kniebanden is dit vaak op te lossen door middel van podotherapeutische zolen. De knieën worden dan vanuit de voeten in de gewenste stand gedwongen en daarmee wordt de belasting van het kniegewricht en de kniebanden verminderd zodat de pijnklachten kunnen verdwijnen. Eventueel kan aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd om de knie door middel van oefeningen te versterken. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.