Ga terug

Pijnklachten

O-benen

O-benen of genua vara is de benaming voor een standsafwijking waarbij de knieën overdreven uit elkaar staan. De benen staan van voren gezien in de vorm van een ‘O’ doordat het bovenbeen en het onderbeen in zijdelingse richting een stompe hoek vormen. Bij jonge kinderen in de eerste twee levensjaren zijn O-benen heel normaal en hoort het bij de ontwikkeling. O-benen komen echter ook voor op latere leeftijd en dan is er dus sprake van een standsafwijking. Deze afwijking kan klachten veroorzaken aan de knieën doordat er ongelijke belasting bestaat tussen de binnenkant en de buitenkant van het kniegewricht.

Oorzaken O-benen

Bij aanhoudende O-benen na de eerste levensjaren betreft het meestal een erfelijke afwijking. Bij volwassenen kunnen O-benen ontstaan door artrose, een botbreuk of slijtage van het kniegewricht. Daarnaast kunnen O-benen (deels) een gevolg zijn van het overdreven naar buiten kantelen van de voeten.

Symptomen O-benen

O-benen kunnen voorkomen zonder dat er klachten aanwezig zijn, maar de kans op knieklachten is wel groter dan bij iemand met rechte benen. Wanneer er klachten ontstaan is dat vaak aan de buitenzijde van de knie. Naast knieklachten kunnen er instabiliteitsklachten ontstaan en kunnen bepaalde spieren en pezen sneller overbelast raken als gevolg van O-benen.

Behandeling O-benen

Wanneer er geen klachten zijn is het niet noodzakelijk om O-benen te laten behandelen. Bij een ernstige standsafwijking of bij een afwijking aan één been is het wel verstandig om preventief een keer een specialist er naar te laten kijken. Wanneer er wel klachten aanwezig zijn aan het kniegewricht of aan de spieren en banden rondom het kniegewricht zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Zo kan een fysiotherapeut lokaal de knie behandelen door middel van oefeningen of door spierontspannende technieken. Wanneer de O-benen echter grotendeels worden veroorzaakt doordat de voeten overmatig naar buiten gekanteld staan, is een behandeling door een podotherapeut wellicht effectiever. De afwijkende voetstand, en daarmee de O-benen kunnen dan door middel van podotherapeutische zolen worden gecorrigeerd. Daardoor zullen de voeten en knieën rechter komen te staan en de knieklachten als gevolg van O-benen zullen verminderen of verdwijnen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.