Ga terug

Pijnklachten

Artrose knie

Artrose van het kniegewricht is een aandoening waarbij het kraakbeen van het kniegewricht beschadigd raakt of in toenemende mate verdwijnt. Normaal gesproken kan een kniegewricht soepel en pijnloos buigen, draaien en strekken. Om dit mogelijk te maken zijn de botuiteinden van het bovenbeen en onderbeen bekleed met kraakbeen. Doordat bij artrose van de knie de kraakbeenlaag steeds dunner wordt komen de botuiteinden van het bovenbeen en onderbeen gedeeltelijk bloot te liggen. Daardoor kunnen de botten over elkaar gaan schuren tijdens het bewegen van de knie en dat veroorzaakt veel pijn. Het bot wordt vaak breder aan de randen en het gewricht wordt dikker. De binnenkant van het kniegewricht is met slijmvlies bekleed. Bij artrose kan dit slijmvlies chronisch ontstoken raken, waardoor er zwelling van de knie kan ontstaan.

Oorzaken artrose knie

Artrose van de knie ontstaat vaak door ouderdom. Maar ook herhaalde blessures of overbelasting door sport of belastend werk kunnen oorzaken zijn. Wanneer u stijve gewrichten heeft met verminderde beweeglijkheid is de kans op het ontstaan van artrose van de knie ook groter. In sommige families komt artrose vaker voor en is er sprake van een erfelijke vorm van artrose. Een breuk in het verleden of een standsafwijking van de voet of de knie vergroot ook het risico op het ontstaan van artrose in het kniegewricht.

Symptomen artrose knie

De gewrichtsslijtage bij artrose in de knie zorgt voor een zeurende of stekende pijn en stijfheid in de knie. Vooral bij het opstaan uit bed in de ochtend of na lang zitten zijn de symptomen als gevolg van artrose in de heup erg aanwezig. Daarnaast kan er zwelling optreden als gevolg van vochtophoping en er kan tijdens bewegen een krakend geluid te horen zijn. Traplopen, fietsen of wandelen is ook vaak pijnlijk bij artrose in de knie.

Behandeling artrose knie

Artrose is een proces wat progressief is. Dat betekent dat het niet beter wordt, maar dat het geleidelijk achteruit gaat. Helaas bestaat er geen genezing voor artrose van de knie. Wel zijn er behandelingen die klachten als gevolg van knieartrose kunnen verminderen. Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de pijn en het blijven gebruiken van de knie. De manier van lopen en staan heeft veel invloed op de wijze waarop u uw knie belast. Een podotherapeut kan de stand van uw knieën analyseren en nagaan of er standsafwijkingen aanwezig waardoor de knie verkeerd of teveel wordt belast. vaak kan door middel van steunzolen de stand van de knie worden gecorrigeerd om de druk op het gewricht te verminderen. Daardoor wordt de knie ontlast en zullen de klachten als gevolg van artrose in de knie verminderen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.