Pijnklachten
Slijmbeursontsteking heup
Een slijmbeursontsteking van de heup wordt ook wel bursitis trochanterica genoemd. Rondom het heupgewricht liggen een aantal spieren: de bilspieren en de bovenbeenspieren. Aan de buitenzijde het bovenbeen bevindt zich een groot botpunt (trochanter major). Op deze plek waar wrijving ontstaat tussen spieren, pezen en botten, bevindt zich een slijmbeurs (bursa). Een slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vloeistof dat als smeermiddel fungeert. Bij een slijmbeursontsteking in de heup bevindt de pijn zich aan de buitenkant van de heup.
Oorzaken slijmbeursontsteking heup
Een slijmbeursontsteking van de heup komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal bij mensen van middelbare leeftijd. Slijmbeursontsteking van de heup kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is overbelasting door bijvoorbeeld lopen of hardlopen op een oneffen ondergrond waardoor wrijving in de heupstreek ontstaat. De aandoening kan echter ook veroorzaakt worden door een verkeerde stand van het been of de voeten. Daarnaast kan ongelijk staan of lopen, bijvoorbeeld als gevolg van een beenlengteverschil ook een slijmbeursontsteking in de heup veroorzaken.
Symptomen slijmbeursontsteking heup
De symptomen bij een slijmbeursontsteking in de heup zijn een zeurende pijn aan de buitenzijde van de heup wat zowel tijdens belasting als in rust op kan treden. Ook nachtelijke pijn in de heup komt vaak voor bij mensen met een slijmbeursontsteking in de heup. Het liggen op de aangedane heup is dan zo pijnlijk dat het voor veel ongemak met slapen kan zorgen. Naast de pijn kan er stijfheid optreden en ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte en zwelling.
Behandeling slijmbeursontsteking heup
Het kan lang duren voordat een slijmbeursontsteking van de heup uit zichzelf hersteld is, als het al uit zichzelf hersteld. Daarom kan behandeling van de slijmbeursontsteking in de heup verstandig zijn om het herstel te versnellen en om verergering te voorkomen. Welke behandeling het beste voor u is hangt af van uw persoonlijke situatie. Vaak kan een fysiotherapeut helpen door oefeningen en belastingadvies te geven. Het komt echter ook voor dat de klachten ondanks een goed advies van de fysiotherapeut aanwezig blijven of na een korte periode van rust toch weer terugkomen wanneer de belasting door sport of werk weer wordt opgepakt. In dat geval kan het zijn dat een verkeerde voetstand of een beenlengteverschil ervoor zorgt dat de slijmbeursontsteking in de heup niet volledig hersteld. Een bezoek aan de podotherapeut is dan raadzaam. De podotherapeut kan de stand van uw voeten, knieën en heupen analyseren en kijken of er correctie nodig is. Wanneer dat het geval is kunnen podotherapeutische zolen worden aangemeten die de heup weer in de juiste stand brengen, wat ervoor zorgt dat de belasting minder wordt en de slijmbeursontsteking van de heup kan herstellen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.