Ga terug

Pijnklachten

Artrose heup

Artrose van het heupgewricht is een aandoening waarbij het kraakbeen van het heupgewricht beschadigd raakt of in toenemende mate verdwijnt. Dit wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Als reactie op de kraakbeen vermindering ontstaat er vaak een vormverandering van de heupkop. De Slijtage en vormverandering van het heupgewricht leidt tot pijn en stijfheid. Deze pijn wordt vaak gevoeld in de lies, maar kan ook optreden in de bil of het bovenbeen.

Oorzaken artrose heup

Artrose van de heup ontstaat vaak door ouderdom. Maar ook erfelijkheid, heupaandoeningen op kinderleeftijd of herhaalde blessures kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de heup. Daarnaast is overbelasting van het heupgewricht een veel voorkomende oorzaak. In sommige gevallen wordt deze overbelasting veroorzaakt door een beenlengteverschil waardoor de ene heup veel meer wordt belast dan de andere. Deze hogere druk kan dan leiden tot artrose in de heup.

Symptomen artrose heup

De symptomen bij artrose in de heup zijn een zeurende of stekende pijn in de lies, de bil of het bovenbeen. Vooral bij het opstaan uit bed in de ochtend of na lang zitten zijn de symptomen als gevolg van artrose in de heup erg aanwezig. Traplopen, fietsen of wandelen is ook vaak pijnlijk bij artrose in de heup.

Behandeling artrose heup

Artrose is een proces wat progressief is. Dat betekent dat het niet beter wordt, maar dat het geleidelijk achteruit gaat. Helaas bestaat er geen genezing voor artrose van de heup. Wel zijn er behandelingen die de symptomen van artrose in de heup kunnen verminderen. Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de pijn en het blijven gebruiken van de heup. Zo kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut helpen om door middel van oefeningen het heupgewricht soepel te houden. Daarnaast heeft de manier van lopen en staan veel invloed op de wijze waarop u uw heup belast. Zeker wanneer er sprake is van een beenlengteverschil. Een podotherapeut kan de stand van uw heupen analyseren en meten of er sprake is van een beenlengteverschil. Door middel van steunzolen kan de stand van de heup worden gecorrigeerd om de druk op het gewricht te verminderen. Daardoor wordt de heup ontlast en zullen de klachten als gevolg van artrose in de heup verminderen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.