Ga terug

Siliconen

Orthese

Een siliconen orthese of ‘teenstukje’ is een stukje kleiachtig materiaal wat wordt gemaakt om teenklachten te behandelen.

Wanneer er zich bijvoorbeeld een drukplek of likdoorn tussen tenen of op de tenen bevindt kan een siliconen orthese worden gemaakt om de likdoorn of drukplek drukvrij te leggen. De aangedane plek kan tot rust komen, overmatig eelt wordt daardoor minder en pijnklachten zullen verdwijnen. Een siliconen orthese kan ook gebruikt worden om een afwijkende stand van de tenen te corrigeren of te voorkomen dat het erger wordt.

Maakwijze siliconen orthese

Op basis van uw hulpvraag en de metingen vanuit het podotherapeutisch onderzoek kan een geschikte siliconen orthese worden gemaakt om uw teenklachten effectief te behandelen. Er zijn namelijk talloze verschillende vormen mogelijk voor een siliconen orthese. De uiteindelijke vorm wordt bepaald op basis van de plaats van een drukplek of van het aantal tenen waarop de siliconen orthese moet worden vervaardigd. Daarnaast moet er een keuze worden gemaakt in de hardheid van het materiaal. Wanneer de siliconen orthese vooral een corrigerende functie heeft zal eerder gekozen worden voor een harder materiaal en wanneer de siliconen orthese meer een protectieve of beschermende functie heeft zal eerder gekozen worden voor een wat zachter materiaal.

Gebruik van een siliconen orthese
Gebruik altijd beide handen voor het plaatsen of verwijderen van de siliconen orthese aan uw tenen. Het is belangrijk om voorzichtig met de orthese om te gaan. Door aan de orthese te trekken kan er een scheurtje ontstaan waardoor hij stuk gaat. Verder mag u de siliconen orthese de gehele dag aan uw tenen dragen. U kunt de orthese gewoon reinigen met water en zeep. Het is verstandig om de orthese ‘s nachts in een potje te bewaren waarin een laagje talkpoeder zit. Het talkpoeder houdt de orthese soepel en zorgt dat hij niet gaat plakken aan de huid.

Kosten en vergoeding siliconen orthese
De kosten voor een op maat gemaakte siliconen orthese worden vaak geheel of grotendeels vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. Wij hebben daarvoor een contract met álle zorgverzekeraars. Kijk op onze pagina vergoedingen voor meer informatie. Uiteraard kunt u voor meer informatie over de kosten of vergoeding ook vrijblijvend contact met ons opnemen.

Heeft u klachten?

Ik help u graag

Maak een afspraak zodat ik uw klachten kan behandelen!

085 1305 734Afspraak maken